Несподіваний, але надзвичайно позитивний результат отримали школа та місцева громада одного з мікрорайонів Чернівців, об’єднавши зусилля довкола шкільного проекту.

Під час оцінки ситуації у Чернівецькій ЗОШ № 5 шкільна команда вирішила залучити до планування роботи на наступний навчальний рік всіх учасників освітнього процесу. Аби це було максимально ефективно, у школі створили творчі групи вчителів, батьків та учнів. Кожна така ініціативна група взяла відповідальність за певний напрямок роботи.

Батьки узялися планувати розділ, пов’язаний з розвитком матеріально-технічної бази школи та роботу з батьківською спільнотою. «Було дуже приємно, що нас, батьків, не просто поставили перед фактом, а радилися, що саме необхідно зробити в першу чергу. Завдяки цьому нам вдалося звернути увагу на проблему внутрішнього дворику у корпусі молодшої школи», – розповідає батько одного з учнів Ігор Воробйов.

Тим часом вчителі займалися проектуванням системи методичної та виховної роботи. А учні планували позакласні та позашкільні заходи, спортивно-масову роботу та діяльність учнівського самоврядування.

«Набагато цікавіше втілювати ті ідеї, які виходять від нас, а не «спускаються» згори. Кожен вчитель відчув власну відповідальність за те, щоб дітям було цікаво у школі», – говорить вчителька Ірина Загарюк.

Підготовлені групами проектні пропозиції нового плану представили на педраді, батьківських зборах, класних учнівських зборах. Тоді ж на батьківських зборах виникла ідея оновити шкільний сайт. Тому до плану додали і цей напрямок роботи. Зведений проект плану виставили для загального ознайомлення на сайті школи.

За шість тижнів його публічного обговорення надійшло 53 пропозиції, більшість з яких врахували. Частина з них мала характер практичних ініціатив: наприклад, голова громадської організації «Захист» Богдан Бойко запропонував включити у план зустріч учнів середніх класів з представниками поліції.

Спільне планування сприяло залученню всіх учасників освітнього процесу до активної участі у житті школи. Після І семестру батьки проаналізували виконання заходів, які ними планувалися, та внесли деякі зміни. До плану на ІІ семестр включили конкурс проектів студентів політехнічного коледжу на краще облаштування внутрішнього дворика для початкових класів.

«Планування методичної роботи за участі вчителів, на мою думку, дозволило зробити цей напрямок реально корисним для кожного. Від загальних речей нам вдалося перейти до тих проблем, які були важливими для різних груп», –  зазначає вчителька Анжела Карімова.

На жаль, не всі у школі  позитивно відреагували на запровадження нових підходів до планування. Заступник директора школи з навчально-виховної роботи не сприйняла «втручання» у процес підготовки плану. Обговорюючи цю ситуацію, учасники дійшли висновку, що переконати у правильності обраного шляху можна лише практичними діями. Тому план роботи на 2018/2019 навчальний рік створювали за цим же сценарієм.

 Від  планування до дії

Під час планування шкільна команда зробила висновок, що специфічне розташування школи обмежує залучення молоді та старшого покоління мікрорайону. Адже навчальний заклад знаходиться в центрі міста, поруч – СІЗО та пожежна частина, кілька житлових будинків із маленьким майданчиком на 2 лавочки. Молодь мікрорайону не має де збиратися для спілкування. При цьому облаштування території навколо школи зазвичай зводилось до прибирання та озеленення.

У вересні 2017 року учні провели дискусію та опитування серед батьків і педколективу на тему «Школа – територія лише навчання?». Результати засвідчили: більшість батьків хоче, аби у вільний час діти не вешталися вулицями, а мали змогу поспілкуватися в безпечному місці. Учні теж виступили за створення альтернативного місця для зустрічей.

Наступним кроком стало створення  ініціативної групи, яку очолив колишній випускник школи, нині представник громадської організації Андрій Кучуран. Ініціативна група  вирішила підготувати проект покращення шкільного середовища і подати його на конкурс громадських ініціатив.

З-поміж багатьох було обрано ідею ревіталізації внутрішнього дворика школи. Із допомогою випускників та батьків спроектували побудову сцени, глядацької зали, альтанки, павільйону, розробили ландшафтний дизайн. Відповідно до вимог конкурсу оформили заявку.

«Робота над проектом допомогла навчитися домовлятися, розуміти, що важливо для інших людей», – підкреслює  учениця 7 класу Анастасія Сайфуліна.

Відкритий конкурс тривав 15 днів, за цей час шкільна команда згуртувалась довкола спільної справи. Кожен учень розповів про проект вдома та сусідам. Батьки провели презентації проекту в своїх установах та на підприємствах. Учні та вчителі організували презентації у дворах навколишніх будинків.

Проект отримав велику підтримку від чернівчан. Однак для перемоги не вистачило лише 5 голосів.

Робота над проектом настільки захопила всіх, що шкільна громада почала шукати інші можливості для його реалізації. Батьки, вчителі та учні відправили своїх представників до мера міста. Аргументи, наведені під час зустрічі, переконали мерію та працівників департаменту ЖКГ у важливості проекту. Було прийнято рішення про включення його до міського плану на 2019 рік.

На хвилі загального захоплення спільними справами батьки учнів початкових класів вирішили вже цього року обладнати внутрішній дворик у корпусі молодшої школи. Для проектування запросили студентів політехнічного коледжу – випускників школи. Для них це був навчальний проект. Але його презентація та захист перетворилися на справжню подію загальноміського значення. Врешті, міська рада Чернівців вирішила підтримати проект фінансово.

«Проект щодо облаштування громадського простору на території школи настільки згуртував  всіх, що тепер можна говорити про нові якості шкільної громади. Вона – демократична, бо здатна дослухатися до різних думок, творча – бо продемонструвала багато цікавих ідей, відповідальна – бо на перше місце поставила не внутрішні проблеми, а те, чого потребує і школа, і місцева громада», – резюмує Андрій  Кучуран, випускник школи №5, який представляє Громадський Рух «Чесно».

Не чекаючи фінансування, у квітні 2018 ініціативна група почала перші роботи з облаштування простору біля школи. А влітку під час канікул розпочалися основні ремонтні роботи.

Процеси ініціювання, підготовки та просування цього проекту продемонстрували вирішальне значення спільних зусиль для досягнення результату. Тож практику спільного вирішення проблем школа і місцева громада планують продовжувати й надалі.