TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

18 травня. Мандрівка європейським та українським календарями

Сьогодні в Україні відзначається День Європи. Для мешканців європейських країн ця дата давно минула. Чому так? – Цікаве питання. Давайте розбиратися.

Травень в Україні був настільки насичений подіями, що майже непоміченою минула важлива «кругла» дата – 5 травня Раді Європи виповнилося 70 років. Важлива дата, яку ми проґавили, але не забули)). До 1964 року цей день і вважався Днем Європи. А в 1985 році було вирішено увічнити день проголошення Декларації Шумана, яка стала основою для створення  Європейського Союзу. Тож зараз День Європи та День народження Європейського союзу відзначаються в один день – 9 травня.

800px Big european flag at Strasbourg France Europe Day 2009

День Європи в Україні, відповідно до Указу Президента, відзначається з 1993 року в третю суботу травня, тож дата щороку змінюється.

У цьому році вона співпала з трагічною річницею – 75 роковинами геноциду кримськотатарського народу, коли всі кримські татари незалежно від віку чи інших ознак були проголошені «зрадниками й колаборантами» та вивезені з Криму до віддалених районів СРСР. Людям не дали часу на збори, не дозволили взяти з собою речі, їх погано годували в дорозі та везли в товарних вагонах. Тож багато депортованих, особливо дітей, загинули ще в дорозі до нових місць проживання. Офіційний дозвіл на повернення кримські татари отримали лише через півстоліття. Це було масштабне порушення прав людини, яке донедавна не мало належного висвітлення та засудження. 

60259308 2537724672906323 3975204541271375872 o

Серед інших питань, проблемою протидії порушенням прав людини займається Рада Європи. Оскільки для Програми «Демократична школа» Рада Європи є стратегічним партнером, чиї методики, документи та підходи ми використовуємо, пропонуємо більше інформації про неї.   

Ця міжнародна організація була заснована незабаром після завершення другої світової війни. У своїй промові в університеті Цюриха 19 вересня 1946 року Вінстон Черчилль закликав до створення «сполучених держав Європи» на зразок Сполучених Штатів Америки. Ідея згодом дещо трансформувалася, і 5 травня 1949 року була офіційно заснована Рада Європи. Угоду підписали 10 країн: Велика Британія, Італія, Нідерланди, Франція, Люксембург, Бельгія, Данія, Ірландія, Норвегія, Швеція. Основною статутною умовою для вступу країн до Ради Європи є визнання державою-кандидатом принципу верховенства права, її зобов'язання забезпечити права та основні свободи людини всім особам, які знаходяться під її юрисдикцією, та ефективно співпрацювати з іншими державами з метою досягнення цілей РЄ.

Зараз до Ради Європи входить 47 країн, у тому числі й Україна (з 1992 р).

Ювілейне відео про Раду Європиhttps://vimeo.com/332454870

Один з найбільших успіхів Ради це Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яка слугує основою для Європейського суду з прав людини. Під егідою Ради Європи розробляються навчальні та методичні матеріали з навчання правам людини та демократичному громадянству.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда