TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Батьки і вчителі – суперники? Ні, партнери. 7 мотивуючих прикладів

50589433 315708895718537 1988725241374834688 n

Однією з умов участі шкіл у програмі «Демократична школа» є залучення батьків до шкільної команди та до реалізації демократичних змін. На жаль, досі не для всіх шкіл це звично і зрозуміло. Тим більше приємно бачити приклади зміни ситуації на краще. Виявляється, батьківські збори можуть бути очікуваною подією, а не нудним та обтяжливим «заходом». Виявляється, батьки можуть посилити й підтримати шкільний колектив не лише матеріально. Виявляється, взаємні дорікання та звинувачення в нерозумінні один одного не дають жадного ефекту, натомість від співпраці педагогів з батьками виграють усі.

Ось кілька прикладів налагодження співпраці з батьками з досвіду шкіл Програми, описані в історіях змін та з дописів у соцмережах.

  • Приклад 1. «У Новоград – Волинській школі №5 пройшли батьківські збори на тему «Демократичне освітнє середовище. Права та обов’язки учасників» в новому форматі. Це була дискусія з елементами тренінгу, під час якої батьки працювали в малих групах, представляючи своє бачення прав та обов’язків учасників освітнього процесу. Цікавим було те, що тільки одна з груп висловлювала свою точку зору про права та обов’язки батьків, інші групи представляли або учнів, або вчителів, або адміністрацію школи. Завданням модераторів, а це представники педагогічного колективу, які беруть активну участь в програмі «Демократична школа», було проаналізувати, співставити уявлення про права та обов’язки, представлені групами, з правами та обов’язками учасників освітнього процесу, викладеними в Законі України «Про освіту».
    Всі учасників зборів, в тому числі і класні керівники, і модератори, які безпосередньо їх готували, використовуючи посібник Ради Європи з освіти в галузі прав людини «Компас», отримали нові знання та відповіді на проблемні питання. Головне – всі ми усвідомлюємо, що швидко перебудувати давно усталені відносини між усіма учасниками шкільного життя не так легко, але можливо».
  • Приклад 2. У Вацлавпільській гімназії (Житомирщина) батьки учнів не були учасниками освітнього процесу, аргументуючи це тим, що «у школі все і так добре, нас все влаштовує». Їхня активність стосовно гімназії була мінімальною: вони іноді відвідували батьківські збори і допомагали з ремонтами.

Участь школи в проекті змінила ситуацію. В минулому навчальному році батьки вперше взяли участь у плануванні та вирішенні проблем гімназії разом з учнями та вчителями.

Однією з ідей, які почали втілювати, став новий формат спілкування – «Кава з батьками». Перші такі батьківські збори затяглися надовго. Батьки не хотіли розходитись, хоча за розмовами про власні справи та захоплення дітей часу на обговорення успішності учнів забракло. Але відтоді батьки постійно цікавляться справами у гімназії: часто телефонують, приходять з питаннями та ініціативами. У результаті батьківських ініціатив створено творчий гурток під керівництвом мами однієї з учениць, проведені тренінги та дискусії, внесено зміни до системи рейтингування класів. Також батьки часто із зацікавленням відвідують уроки».

  • Приклад 3. В Дніпровокам’янській школі (Дніпропетровщина) на батьківських зборах стали застосовувати тренінгові методики. Батьки разом з учителями робили колажі, виконували завдання в малих групах і обговорювали результати в спільному колі. Замість обговорення успішності та поведінки учнів стали дізнаватися про сучасні підходи до навчання та виховання, особливості молодшого покоління у порівнянні з їх батьками, обговорювати плани на майбутнє. Тож батьки, які раніше уникали зборів, де їм дорікали проблемами, стали чекати наступних зібрань, де буде цікаво та корисно.
  • Приклад 4. У Конотопській гімназії батьки отримали можливість завчасно пропонувати теми для батьківських зборів. Тепер вони свідомо приймають рішення голосуванням, самостійно ведуть протоколи зборів, фіксуючи ухвали.
  • Приклад 5. У Деснянському НВК класний керівник 6 класу провела “Родинне коло” (своєрідні батьківські збори в компанії дітей). Пропозиція виконати завдання на знайомство в парах виявилася настільки неочікуваною для дорослих, аж у якийсь момент здалося, що ідею не вдасться реалізувати. Але ситуацію врятували батьківське почуття гумору та дитяча безпосередність. Вдалося разом попрацювати над методами подолання стресу, виконати вправи на командну роботу, поділитися враженнями та зробити висновки про важливість толерантності й взаєморозуміння. Діти заявили, що це були найкращі батьківські збори, а втомлені після робочого тижня батьки побачили в них джерело енергії.
  • Приклад 6. Педагоги Миколаївської ЗОШ №29, шукаючи можливості мотивувати батьків до партнерства та появи нових ініціатив з їхнього боку, провели покласно батьківські збори у формі тренінгів.

Кожен класний керівник залучив батьків до проведення вправ із збірника «80 вправ для формування громадянської та соціальної компетентностей…» та інших посібників Ради Європи. Після виконаних вправ були проведенні анкетування, щоб вимірювати температуру настроїв, вподобань або розчарувань учасників освітнього процесу.

  • Приклад 7. У НВО №6 м. Кропивницький вирішили оновлювати підходи до освітнього процесу, виходячи зі спільних цінностей його учасників. Обрали методику, зупинившись на «Грі сенсів». Залучили до участі батьків учнів 1-11 класів, учнів 5-11 класів, педагогів школи, технічний персонал. Пояснили всю процедуру та зазначили, що участь і думка кожного є цінною та важливою.
    В кожному класі на батьківських зборах та на класних годинах батьки учнів та учні мали можливість у групах обговорити, які цінності вони вважають пріоритетними саме для нашої школи. Були гарячі дискусії, переконливі промови, голосування (коли не вдавалося дійти згоди). Партнери школи – волонтери Корпусу Миру США в Україні, у якості спостерігачів відзначили, що процедура визначення цінностей була відкритою, демократичною. На засіданні Ради школи підбили підсумки та визначили п’ять спільних цінностей колективу школи, які стануть орієтирами в подальших діях.

Чекаємо повідомлень про нові приклади побудови співпраці й порозуміння, що допоможуть удосконалити освіту в Україні.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда