TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Делегація посольства Норвегії побувала в гостях у школах Програми

запоріжжя

В останні дні жовтня школа другого циклу в Солоному та школа четвертого циклу в Запоріжжі майже стали дипломатичними установами). Адже 30 та 31 жовтня вони приймали гостей з Посольства Норвегії в Києві. Радник Посольства Петтер Баук, координатор проєктів Посольства Норвегії Дмитро Лоза, старший радник Міністерства закордонних справ Норвегії Хільде Аустад, заступник директора МЗС Норвегії Маріанне Кван поспілкувалися зі шкільними колективами про їхню участь у Програмі. Цікавилися, що змінилося завдяки Програмі, як тривають демократичні процеси зараз, які плани шкільних команд.

74370127 931933580502251 1213449027010428928 n

Родзинкою зустрічі в Солоному були питання та щирі відповіді від учнівського самоврядування. Діти ділилися своїми здобутками: оновлене учнівське самоврядування з розширеними повноваженнями; залучення учнівства до вирішення проблем громади, тощо.

Вчителі розповіли, що участь у «Демократичній школі» співпала з ремонтом шкільних приміщень. Це здавалося викликом, адже порушувалися комфорт та звичні умови. Разом з тим, це виявилося дуже символічним, адже зовнішні й внутрішні зміни тривали паралельно. До того ж, оновлення фізичного простору допомагало в реалізації новаторських ідей.

Учителька початкових класів Людмила Сіліверстова розповіла, що з самого початку знайомства з Програмою «Демократична школа» активно використовує посібники Ради Європи, до яких потім додалися й наші «80 вправ…». Учнівство та батьки оцінили компетентнісний підхід та активні методи навчання, тож, коли відбувся випуск четвертокласників, бажаючих учитися наступного року саме в класі цієї вчительки було …близько 60 осіб. Така от наочна демонстрація переваг демократичного підходу.

Посібниками зацікавилися колеги з інших шкіл, тож солонянські вчителі досі діляться з ними напрацюваннями й матеріалами. Важко навіть підрахувати, скільки разів відкопійовано "80 вправ..." для тих, хто не має власного примірника.

Наступного дня  робоча зустріч з делегацією МЗС та посольства Норвегії відбулася у Запорізькій 101. Гості задавали чимало питань. Зокрема, їх цікавила співпраця з громадою. Хоча школа тільки почала демократичний шлях змін, змогла вже похвалитися перемогами в «Громадському бюджеті».

73357357_488572131737739_2817475628230508544_o.jpg

Також поділилися однією з демократичних практик у школі – це корпоративний Кодекс, над яким працювали всі: учні, батьки, вчителі. Кодекс правил для всіх створювався у форматі Світового кафе батьками, педагогами та учнями, а потім була робота ініціативної групи, яка все узагальнила і винесла на остаточний розгляд. Серед спільних правил такі: «Поважаємо особистість кожного, думку іншого!», «Використовуємо гаджети для освіти, спілкуємося та граємося під час перерв!» тощо.

За круглим столом гості з господарями обговорювали зміни в школі завдяки участі в Програмі підтримки освітніх реформ «Демократична школа». Учнівське самоврядування «Агенти змін» вразило відкритістю, щирістю та ініціативністю. Школярі охоче ділилися результатами роботи самоврядування і не боялися говорити про проблеми, які їх турбують.

75640645 488571671737785 6862994470674104320 o

Серед успішних прикладів «Агентів змін»:

  • перегляд процедури виборів президента школи (зараз триває передвиборча кампанія чотирьох кандидатів);
  • функціонування Парковки ідей в холі, де кожен може запропонувати цікаву, на його погляд, ідею;
  • День учнівського самоврядування, коли учні могли відчути, як це бути педагогами та адміністраторами (до речі, це виявилось, за словами підлітків, дуже складно та відповідально. Двоє дітей навіть несерйозно травмувалися. Зате тепер вони мають уявлення про внутрішню систему роботи школи).
  • найважливішою зміною, спричиненою участю у програмі «Демократична школа», діти назвали «спрощення» спілкування з вчителями та адміністрацією та підвищення якості цих контактів (зникла ієрархія учень-класний керівник-заступник-директор, можна звертатися напряму і тебе почують) і усвідомлене відчуття, що вони можуть впливати на вирішення загальношкільних питань.

Серед викликів підлітки відзначили пасивність молоді (рецепт теж мають – і далі ініціювати та реалізовувати цікаві проекти, які магнітом притягують нових активних членів учнівського самоврядування) та ставлення педагогів до учнів (усі вчителі мають ставитися до всіх, ураховуючи принцип рівності). І цікавий висновок учнів: вони стверджують, що молодь гнучка і змінюється природньо, а дорослим це робити набагато важче, бо вони мають сформований світогляд і звичні моделі поведінки.

75380272 488571551737797 8067582000900341760 o

Директорка говорила про відкритість школи і спілкування з батьками та членами громади через соціальні мережі. Це – чудовий інструмент отримання швидкого фідбеку і своєчасного реагування на нього (наприклад, батьки можуть написати, що їжа у їдальні несмачна). Але соціальні мережі – не тільки для скарг, це ще й скарбниця ідей. До речі, саме батьки ініціювали проведення Дня знань 1 вересня у незвичному форматі свята-квесту.

Батьки теж відмітили позитивні зміни та зазначили, що завдяки участі в Програмі всі стали єдиною командою - партнерами. Отож, говоримо вільно, навчаємося безпечно.

Програма "Демократична школа" дякує шкільним командам з Солоного та Запоріжжя за їхню роботу й мотивуючі зустрічі, а тренеркам Наталі Кідаловій та Катерині Зезюліній - за допомогу в організації візитів та змістовне нотування. Вдячні норвезькому народу за незмінну підтримку реформ в Україні. Сподіваємося, що наша співпраця матиме довготривалий вплив на систему освіти.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда