TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

«Демократична школа» допомагає оновлювати освітні стандарти. Долучайтесь!

Відповідно до концепції Нової української школи, у 2022 році учениці та учні підуть до 5го класу навчатися на компетентнісних засадах. Щоб це відбулося, цього року буде прийнято Державний стандарт базової середньої освіти – фундамент для подальшого створення навчальних програм та підручників. Серед важливих засад цього документу – збільшення академічної свободи для учителів, а відтак – можливість робити шкільні предмети цікавішими, практичнішими та ближчими до сучасного учнівства.

Робота над документом триває з 2018 року – після того, як було створено та затверджено Державний стандарт початкової освіти. На цьому етапі до підтримки зустрічей розробників стандарту долучилася Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа». Разом із кількома іншими поважними міжнародними акторами ми здійснювали експертну та організаційну підтримку процесу, навчаючи про громадянські компетентності, презентуючи розробникам Рамку компетентностей для культури демократії, працюючи над поглибленням розуміння формувального оцінювання.

Робота над документом наближується до завершення. Відбулася низка обговорень його тексту на зустрічах професійних спільнот за освітніми галузями. 18 лютого педагогічна спільнота змогла ознайомитися зі стандартом громадянської та історичної освітньої галузі. Як зазначив керівник робочої групи розробників стандарту Роман Шиян, саме галузевий, а не предметний стандарт, має слугувати збільшенню академічної свободи учителів та освітніх закладів, адже вони зможуть реалізовувати закладені обов'язкові результати або на окремих, або на інтегрованих предметах. Головна спеціалістка МОН Раїса Євтушенко підкреслила важливість обговорення цього документу в спільноті практиків і потребу консенсусу щодо інноваційних положень нового стандарту.

88994486_3061602650540600_4117519364956094464_o.jpg

А вже 26-28 лютого після 12 обговорень у професійних спільнотах та отриманого зворотного зв'язку розробниці та розробники Державного стандарту зібралися для доопрацювання цього важливого документу в Києві. Текст стандарту 4 березня потрапив на громадське обговорення. Запрошуємо вчительську спільноту знайомитися з документом. Він доступний на сторінці Міністерства освіти і науки України. Після обговорення, яке триватиме місяць, розробниці та розробники стандарту отримають усі надіслані пропозиції та остаточно допрацюють документ, який має затвердити Кабінет міністрів України.

Підтримка створення Державного стандарту відбувається у тісній співпраці з Міністерством освіти і науки України та створеним минулого року Українським інститутом розвитку освіти, який очолив Вадим Карандій.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда