TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

"Демократична школа" надає підтримку на шляху до якісного дошкілля

26 листопада відбувся міжнародний круглий стіл «На шляху до якісного дошкілля» за участі фахового експертного кола з України та Європи. Присутніх вітали Посол Норвегії в Україні Ерік Сведал, виконавча директорка Європейського центру ім.Вергеланда Ана Перона-Ф’єльдстад, голова секції освіти Дитячого Фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) Сара Ясин, керівниця освітніх ініціатив The LEGO Foundation в Україні Оксана Рома. Вони відзначили актуальність українських освітніх реформ у контексті цілей сталого розвитку та розбудови майбутнього, системність і необхідність змін, які відбуваються зараз.

Untitled design 4

Захід складався з трьох змістовних блоків:

  • Розробка Базового компоненту дошкільної освіти в Україні: врахування національних та міжнародних практик
  • Міжнародні підходи до розроблення стандартів дошкільної освіти
  • Наступність стандартів дошкільної і початкової освіти

Учасники й учасниці зустрічі представили результати роботи над Базовим компонентом дошкільної освіти в Україні, обговорили засадничі принципи реформування дошкілля та сучасне розуміння ролі й призначення дошкільної освіти. Нагадали про важливість заохочення демократичної участі та ініціативи дитини, про інклюзивне безпечне та демократичне освітнє середовище у дошкіллі, про розвиток соціальних, емоційних та громадянських компетентностей, про міжнародні стандарти якості освіти.

 екрана о 15.06.20

Представниці Міністерства освіти й науки України Оксана Савицька й Світлана Нерянова окреслили процеси, що відбуваються зараз у дошкільній освіті, зокрема, актуальний стан справ з прийняттям нового закону про дошкільну освіту та оновленням Базового компоненту.Знімок екрана о 14.41.23

Учасниці робочої групи розробки Базового компоненту з Національної академії педагогічних наук України Тамара Піроженко й Наталя Гавриш ознайомили присутніх з ключовими особливостями Базового компоненту: акцент на співпраці освітніх інституцій з родиною, солідарної відповідальності батьків і педагогів за розвиток дитини, підкреслення цінності дошкільної освіти, більше уваги якості освіти, компетентнісний підхід, відповідність сучасним запитам суспільства та оновлення змісту освіти.

Експертка Ради Європи, ЄВЦ та ЮНІСЕФ з питань освіти дітей дошкільного віку Мажена Рафальска розповіла, що українським освітянам вдається поєднати традиції з іноваційними сучасними підходами, і це може стати гарним прикладом для інших. Експертка відзначила одностайність робочої групи у розумінні ключових цінностей і важливості дошкільного віку для розвитку особистості дитини. Наголосила на необхідності поваги до людської гідності особистості дитини, свободи, рівності та врахування блага дитини. Створюючи Базовий компонент, треба пам’ятати про основні функції освіти, сформульовані Жаком Делором у звіті про призначення освіти в ХХІ столітті:

Знімок екрана о 15.24.16

  • Вчитися, щоб знати
  • Вчитися, щоб діяти
  • Вчитися, щоб жити разом
  • Вчитися, щоб бути

Всупереч стереотипним уявленням, слід не забувати, що навіть дошкільнята вже є громадянами, а не стануть ними колись у майбутньому. Саме з цього варто виходити, створюючи відповідне освітнє середовище, яке має бути доступним, безпечним, насиченим та мотивуючим. Уже в дошкільному віці  дитина може і має брати усвідомлену участь у вирішенні питань, що її стосуються. Навіть якщо це вибір фруктів на сніданок). Завдання дорослих – створити відповідні умови для цього свідомого вибору. Унаслідок цього діти вчаться не лише від педагогів, а й від усього оточення та одне від одного, взаємодіють, стають більш самостійними, відчувають повагу до себе та впливають на те, що з ними відбувається.

Робоча група була одностайною, що головна наша цінність – це щастя дитини. Звісно, це дещо абстрактне та суб’єктивне поняття. Щастя дитини – це не лише задоволення, а ще й значимість того, в чому дитина бере участь. Не варто вчити дітей заради того, щоб їм подобалося. Наша мета – щоб дитині подобалося те, що вона вчиться, пізнає світ, взаємодіє та почувається у безпеці. Дорослі мають узяти на себе відповідальність за дітей і усвідомити, що діти – не лише наше майбутнє, а й наше сьогодення. Тож ми маємо зробити для них усе тут і зараз, бо не можемо дозволити собі втратити час.

 екрана о 15.33.24

 екрана о 15.39.07

Доповідачки з Університету м.Гетеборга (Швеція) Піа Уільямс та Сонья Шерідан поділилися рефлексіями про створення базового компоненту дошкільної освіти. Основними пунктами їх презентації, яка тісно перепліталася з попередніми виступами були цілісний підхід до базового компоненту, оновлення поняття якості дошкільної освіти, педагогічна компетентність вихователів дошкільних закладів, питання участі та впливу дітей. Важливий досвід скандинавських освітніх систем став у нагоді робочій групі, яка враховувала іноваційні підходи у своїх напрацюваннях.Знімок екрана о 15.41.48 

 

 

Старша радниця Європейського Центру ім. Вергеланда Ірина Сабор наголосила на важливості використання досвіду практиків дошкільництва та анонсувала подальшу підтримку професійного розвитку педагогів та продовження міжнародних експертних консультацій.

Заступник керівника команди підтримки реформ Роман Шиян розкрив тему наступності стандартів дошкільної та початкової освіти. Він подякував усій міжнародній команді за нагоду повчитися всім разом і одне в одного та підкреслив важливість професійного відкритого діалогу між освітніми середовищами різного рівня й знаходження спільних рішень.

Знімок екрана о 15.59.41

Підводячи підсумки зустрічі, перша заступниця директора Українського інституту розвитку освіти Наталія Софій зазначила, що спільна робота української команди та міжнародної експертної групи дозволила прийти до висновку, що процес діалогу й пошуку спільного бачення не менш важливий за результат. Робота над оновленням базового компонента спонукала до комунікації з громадськістю на тему критеріїв якості дошкільної освіти та дозволила не лише отримати якісний продукт, а й узгодити позиції і окреслити наступні кроки.Знімок екрана о 14.33.32

 екрана о 16.10.34

Переглянути відеозапис круглого столу

*****

Захід організовано проєктом «Підтримка реформи дошкільної освіти в Україні», що реалізується у межах Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа» Всеукраїнським фондом «Крок за кроком» та Європейським центром ім. Вергеланда у партнерстві з Українським інститутом розвитку освіти та Командою підтримки реформ.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда