TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Демократія – не результат, а процес. Як він триває наразі?

ruky

Програма “Демократична школа” продовжує роботу за всіма напрямками.

В пілотних школах відбуваються чергові тренінги з розробки загальношкільних проектів та моніторинг пілотування розвитку громадянських компетентностей в середній школі. Педагоги рефлексують: як іде робота; що вдалося; в чому відчуваються труднощі. Обмін напрацюваннями та досвідом з колегами, самооцінка, взаємооцінювання, формувальне оцінювання, креативні ідеї, робота в динамічних групах не залишають місця для байдужості та нудьги. Результат тренінгів – конкретні плани, над якими будуть працювати шкільні команди.

Продовжується робота з адаптації підходів Ради Європи та Європейського центру ім. Вергеланда для використання в навчальному процесі. Учительки та учителі застосовують вправи, запропоновані посібниками  РЄ, розробляють власні завдання на їх основі, обговорюють напрацювання.

Школи четвертого циклу організовують презентацію Програми «Демократична школа» для шкільної та локальної громади, здійснюють самооцінку ситуації в школі за допомогою Інструменту, виконують онлайн-завдання між тренерськими візитами. Деякі шкільні команди вже обмірковують плани демократичних перетворень, які будуть здійснювати під час роботи в Програмі.

Школи третього циклу разом з тренер_ками обирають історії змін, якими варто поділитися. Маємо вже перші підсумки та замальовки до історій. Деякі з них схожі на інші, деякі – доволі унікальні й незвичні. Але кожна є цінною саме для тих людей, які доклали зусиль для демократичних перетворень. Цікавинки, що можуть стати успішними історіями змін: вдалий старт шкільної служби медіації; використання посібників РЄ на уроках з різних дисциплін; оновлення документів про шкільне самоврядування та створення процедур; налагодження реальної співпраці з громадою – від спільних кінопереглядів до конкурсу молодіжних ініціатив… Змін багато й вони різні.

Тренери та тренерки Програми діляться не лише професійними знахідками та роздумами про зміни у “своїх” школах, а й історіями про погані дороги, зламані на них автобуси й автівки, відсутність електрики через негоду, пригоди з готелями та поштою. Тренерські пригоди – острівець стабільності в морі змін :-).

Знову нагадаємо, що ми не порівнюємо школи між собою, не складаємо жодних рейтингів та дотримуємось принципів конфіденційності й добровільності. Натомість заохочуємо до відвертості й критичності самосприйняття, до рефлексії над пройденим шляхом та плануванням подальших кроків. Якщо маєте питання, сумніви, пропозиції – звертайтесь до тренерсько-організаторської команди за допомогою та підтримкою, знайомтесь та спілкуйтесь зі школами-“колегами”. Будемо разом змінювати освіту на краще.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда