TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

«Демократична школа» в річному звіті ЄВЦ

Опубліковано річний звіт Європейського центру імені Вергеланда за 2019 рік. Дуже приємно усвідомлювати, що програма «Демократична школа» займає вагоме місце серед напрямків роботи Центру, а з нашими досягненнями та напрацюваннями зможуть ознайомитися колеги зі сфери освіти та громадського активізму з цілого світу.

Отож, у звіті представлено кілька напрямків роботи Програми:

  • «Демократична школа» – підтримка освітніх реформ в Україні

ЄВЦ започаткував Програму ДШ у 2016 році з метою підтримки сталого і системного демократичного реформування шкільної освітіи України. У 2019 році 129 шкіл працювали разом з нами над розробкою інклюзивного та демократичного середовища навчання, охопивши понад 50 000 бенефіціарів у всіх регіонах країни.

«Інструмент розвитку демократичної школи», розроблений в рамках проекту, має надзвичайно важливе значення в цій роботі. Він включає 25 стандартів демократичної школи у трьох сферах шкільного життя: викладання та навчання, управління школою та відносини з місцевою громадою.

Долучаючись до проєкту, школи здійснюють самооцінку. Потім обирають, на якій сфері хочуть зосередити зусилля, укладають та реалізовують план дій, і повторюють оцінку через 18 місяців, щоб побачити прогрес. Протягом усього навчального року школи супроводжує тренерська команда, до якої входить близько 70 тренерів. Вони проводять тренінги та надають фахову підтримку реалізації плану змін. Особлива увага приділяється становленню демократичних процедур управління та зміни стилю керівництва від авторитарного до демократичного.

Знімок екрана о 14.12.09

  • Онлайн-навчання демократії в Україні

Програма «Демократична школа» розробила два змішані курси для вчителів та керівників шкіл у 2019 році. Курси зосереджені на тому, як побудувати демократичну школу та як розвивати громадянські компетенції.

Учасники курсу громадянських компетенцій взяли участь у 62 навчальних заняттях, у той час як 120 шкіл Програми впроваджують проекти загальношкільного розвитку, спрямовані на впровадження демократичних практик викладання та навчання, управління школою та співпрацю з місцевою громадою», - каже Андрій Донець, Координатор EWC з онлайн-навчання в Україні.

Онлайн-навчання дозволяє покращити підтримку шкіл-учасниць проекту. Воно також робить підходи та матеріали Програми доступними для всіх зацікавлених українських шкіл. Програма підтримує впровадження поточної шкільної реформи, беручи участь у розробці нового Стандарту якості освіти та нових навчальних програм.

  • Регіональне співробітництво в Грузії, Молдові та Україні

Підтримуючи освітні реформи в Грузії, Молдові та Україні, цей проект має на меті посилити регіональну співпрацю та поширити кращі практики, а також створити професійний пул експертів у регіоні.

Починаючи з вступного тренінгу в лютому 2019 року, 23 досвідчених тренерів/-ок, що представляли національні заклади професійної підготовки вчителів, освітні центри та громадські організації, відповідальні за підвищення кваліфікації вчителів, навчалися розробляти та впроваджувати модулі з питань демократії та прав людини. Регіональні освітні експерти співпрацювали з місцевими школами у відповідних країнах, працюючи на основі інструментів та підходів Ради Європи.

Знімок екрана о 14.12.50

  • Демократична школа – сприяння розвитку навчальних програм в Україні

Важливим компонентом програми "Демократична школа: підтримка освітніх реформ в Україні" є внесок у розробку нових навчальних програм, затвердження яких урядом України та вступ у дію очікується в 2021 році.

Головна мета – це розробка навчальної програми на основі компетентнісного підходу, що сприятиме розвитку демократії та прав людини через освіту.

Це всеосяжний процес, де EWC бере участь у кількох аспектах розробки нових освітніх політик», - сказала керівниця проєкту Ірина Сабор. У 2019 році EWC взяв участь у розробці двох основних політичних документів - нової навчальної програми для базової середньої освіти на основі компетентнісного підходу та нових критерїв якості шкільної освіти. "Наша участь у робочих групах сприяє розумінню громадянських компетенцій відповідно до Рамки компетенцій Ради Європи з питань демократичної культури, нарощування потенціалу розробників навчальних програм, надання зворотного зв'язку та експертизи щодо розроблених матеріалів та пілотування цих матеріалів у школах. Усе це слугує тому, щоб реформа сприяла абсолютно новому підходу до освіти, що дасть змогу школам підготувати громадян до активної участі в демократичному суспільстві», - пояснила вона.

У 2019 році EWC також зосередилась на нарощуванні потенціалу національних експертів шляхом організації тренінгів, семінарів та навчальних візитів до Осло, включаючи візит міністерки освіти Ганни Новосад

  • Нові критерії якості для українських шкіл

«Найбільш позитивним щодо нових критеріїв якості для шкіл є те, що вони визначають комплексну систему забезпечення якості, а не лише вимірювання результатів. Це допомагає виявити позитивні зрушення, а також недоліки, над якими можна працювати. Крім того, нові критерії заохочують участь усіх зацікавлених сторін у школі, і це підвищує їх мотивацію сприяти, зростати та ставати кращими», - Оксана Клепуц, директорка Козівської школи та ліцею при Львівському національному університеті імені Івана Франка.

Нові національні критерії якості використовуватимуться як для внутрішнього контролю якості в школах, так і як настанови щодо зовнішнього аудиту шкіл місцевими відділеннями Державної служби якості освіти в Україні.

"EWC сприяв зміні підходу - аудит школи замість інспекції, з метою допомогти школам покращитись, а не перевіряти та "карати", пояснила Христина Чушак, координаторка проекту EWC в Україні. Команда EWC була частиною робочої групи з розробки нових критеріїв та підтримала кілька її семінарів.

222

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда