TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

День безпечного інтернету: досвід шкіл-учасниць Програми

Знімок екрана о 22.55.00У далекому 2017 році команди перших 32 шкіл-випускниць програми «Демократична школа» вирішили створити Мережу шкіл і започаткувати відзначення кількох важливих дати. Серед них був і День безпечного Інтернету. Тож цьогоріч ми попросили школи поділитися своїми напрацюваннями до цієї дати. У відповідь отримали цілу зливу дописів, тож не будемо приховувати їх. Слово шкільним командам:

 - Учні 1-3х класів Мар’янівської філії Тавричанського ОКЗЗСО ім.О.Гатила у День безпечного Інтернету здійснили подорож до країни "Інтернет" разом з героями мультфільму "Ральф проти інтернету" та переглянули казку про інтернет. Усі учасники й учасниці отримали пам'ятку "10 парад щодо безпеки в Інтернеті". ​Для учнів 7 класу проведено тестування "Безпечний інтернет ".

 148330803_2793784840838488_7621769178657533669_n.jpg- Учні Тростянецького ЗЗСО 5 взяли участь у Всеукраїнському уроці “Онлайн-синергія для найкращого Інтернету”. Захід відбувається в межах співпраці Міністерства освіти і науки України та Google Україна і за підтримки Міністерства цифрової трансформації України. Учні прослухали привітальне слово від заступника міністра освіти і науки України Артура Селецкого, а потім приєдналися до віртуальної кімнати Google Класу, де виконували завдання за допомогою комп'ютера під своїм обліковим записом Google.

 - До цього ж заходу долучився Красноріченський ліцей. Учасники спільно виконали вправи у віртуальних кімнатах, розглянули ключові принципи мережевого етикету й безпечної поведінки, отримали рекомендації щодо обережності й відповідальності під час роботи в інтернеті. За підсумками онлайн-синергії кожен учасник отримав цифровий бейдж.

 - В рамках тижня природничо-математичних наук пройшов День безпечного Інтернету в КЗ "Смілянська спеціалізована мистецька школа-інтернат Черкаської обласної ради". Було проведено різноманітні заходи про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді. Лідери учнівського самоврядування закладу освіти також узяли участь у Всеукраїнському уроці, отримали практичні навички, позитивний досвід та 5 правил до використання: «ОБАЧНІСТЬ», «ПИЛЬНІСТЬ», «ЗАХИСТ», «ВВІЧЛИВІСТЬ», «СМІЛИВІСТЬ».

 - Педагоги з учнями київської школи №292 імені гетьмана України Івана Мазепи стали учасниками та учасницями Веб-квесту "Разом для найкращого Інтернету" Усі із задоволенням виконували цікаві завдання за допомогою яких дізнавались про те, як зробити Інтернет безпечнішим і кращим для себе.

 - У Добровеличківському ліцеї Інтелект з учнями проводилися заходи з безпечного користування інтернет- послугами. З учнями 3-го класу проводили тренінгове заняття "Безпека дітей в Інтернеті", вікторину та переглядали соціальний ролик "Найжахливіший тиждень Петрика". З учнями 6-Б класу створювали колаж на тему: "Негативні та позитивні наслідки користування інтернетом". На стенді соціально-психологічної служби розмістили інформацію про правила безпечного інтернету, нові поняття (булінг, фішинг, кардинг, грумінг, кібернебезпека), а також рекомендації, до кого звертатися в разі небезпеки.

 - День безпечного інтернету в Олександрівській ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка Миколаївської області пройшов під гаслом «Обачність. Пильність. Захист. Ввічливість. Сміливість». Учні старших класів під час конференції розбиралися, як може вести себе людина, яка є для тебе небезпечною в соціальних мережах. Учні визначили особисті кордони і склали загальні правила безпечного користування інтернетом.148522239_3922764287817684_6136264189857238480_o.jpg

 - День безпечного інтернету в ЗНВК І-ІІІ ступенів "школа-дитячий садок №6 Козятинськоі міської ради Вінницької області" пройшов під гаслом "Цінуй власне життя" Учні старших і молодших класів за допомогою тренінгових вправ розбиралися, у поведінці людей в соцмережах. Будемо сподіватися, тепер учнівське мережеве життя стане більш безпечним.

 - ШтомпелівськаЗОШ I-III ступенів долучилася до відзначення Дня безпечного Інтернету проведенням таких виховних заходів:

  • урок-гра «Безпечний Інтернет та правила роботи в ньому» (2 клас)
  • бесіда «10 золотих правил безпеки в Інтернеті для дітей» (2-4 класи)
  • перегляд та обговорення відеороликів «Кібер-грумінг», «Кібербезпека сучасного суспільства»(8-11 класи)
  • диспут «Як розпізнати Інтернет-залежність» (10 клас)

 - Учителі та представники учнівського парламенту 4 школи міста Тернополя ділилися своїми напрацюваннями та знаннями з питання інтернет-безпеки, яка є частиною безпечного світу. Оскільки школа долучена до Програми «Демократична школа» і «Вивчай та розрізняй» (інфомедійна грамотність), то це дає учням змогу дізнаватися про безпеку в Інтернеті протягом усього навчального року, а не лише протягом цього дня. Обізнаність з даної тематики убезпечить учнів від кібербулінгу, маніпуляцій та фейків у ЗМІ тощо.

 - В Ірпінській СЗОШ І-ІІІст.N2, соціальний педагог М.Левенок та шкільний психолог О.Єпіфанова провели низку тематичних уроків для учнів 5-В, 7-Б та 9- Е класів про безпеку в Інтернеті. Під гаслом «Разом для найкращого Інтернету» учнівство визначало можливості безпечно та позитивно використовувати цифрові технології у повсякденному житті. Школярки та школярі 8-Е класу висловлювали своє ставлення до сучасного стану безпеки в Інтернеті.Дизайн без назви (8).jpg

 - В рамках Тижня безпечного інтернету заступниця директорки з виховної роботи Крупецького ліцею Світлана Гарбарук продовжила роботу з обізнаності з правами дітей в мережі. Сьогодні учні 6 класу обирали способи реагування на знущання в онлайн просторі, взявши участь у вправі «Протидіємо кіберзалякуванню» з посібника РЄ «Закладинки». Діти засвоїли, що вміння давати відповідь – це усвідомлення своїх прав у протидії кіберзалякуванню та що вони можуть розраховувати на захист, підвищуючи свою обізнаність через освіту у сфері прав людини.

Восьмикласники/-ці Крупецького ліцею (класний керівник Олена Кравчук) ближче знайомилися з поняттям кібермобінгу через вправу “Моє життя — не шоу” з посібника РЄ “Компас”. Під час обговорення школярі звернули увагу на ризики, на які можуть натрапити в мережі Інтернет. За допомогою вправи “Лінія так” висловили своє відношення до проблеми кібермобінгу. Та найголовніше, сформували навички захисту себе та особистої інформації в мережі.

 - В Білогірському опорному закладі ім.І.О.Ткачука проходить тиждень до Всесвітнього дня безпечного Інтернету. У ці дні вчителі проводять уроки, на яких розповідають учням про безпечне використання цифрових технологій, про правила поважливого мережевого спілкування. Учні початкових класів переглядають мультфільм «Казка про золоті правила безпечного Інтернету». Школярі, що навчаються у 5-7 класах, добирають правила мережевого етикету, виготовляють роботи на виставку-конкурс «Разом до безпечного Інтернету», щоб розмістити на панно у фоє школи. А учні 8-11 класів підготували групові проекти – відеоролики на тему «Інтернет – користь чи прихована небезпека?» Мета усіх перелічених заходів – сприяти обізнаності учнів про небезпеки, які існують в інтернеті та соціальних мережах, про шляхи їх подолання, пропагувати більш відповідальне використання онлайн-технологій.Дизайн без назви 7

 - Вчителі інформатики КЗ ЗСО І-ІІІ ст. "Успіх" також не залишились осторонь. Гречана І.Ю. та Копустинський К.В. пригадали з учнями 5 тих класів правила безпечного Інтернету, можливі загрози та ризики у мережі Інтернет. Для учнів 9 А та 9 Б класів вчителі Гречана І.Ю., Копустинський К.В., Копустинська К.О. провели урок-брейн-ринг «Класифікація загроз в мережі». Метою гри було активізувати пізнавальну діяльність учнів, поглибити їх знання з інформатики та формувати компетенції безпечної поведінки підлітків в Інтернеті, поглибити знання про загрози в Інтернеті та їх вплив під час користуванням Інтернетом, дотримання прав людини онлайн, ціннісне ставлення до можливостей електронної участі, знання про механізми захисту прав, що порушені в Інтернеті. Переможцями Брейн-рингу стали команди «Ігротехніки» - 9-А класу та команда «Кіборги» - 9-Б класу.

 - Педагоги та учнівство НВК Міженець спільно дослідили, які можливості надає Інтернет, з ким можна зустрітися онлайн та як уникнути можливих неприємностей.

  - У Вознесенській ЗШ І-ІІІ ступенів вчили навичкам безпечної роботи в Інтернеті. Для учнів 6 класу було проведено виховний захід «Безпека в Інтернеті» про правильне користування мережею, можливі ризики в Інтернеті, різноманітні антивірусні й антишпигунські програми. Учні 9-11 класів розробили буклети «Безпека в Інтернеті». Учні 6-7 класів підготували мультимедійні презентації «Правила безпеки в Інтернеті», в яких ознайомили з основними загрозами, що є в мережі та засобами боротьби з ними. Також були розроблені рекомендації з питаннь безпеки в Інтернеті для батьків і виготовлено пам’ятки про те, як батьки можуть контролювати поведінку своїх дітей в Інтернеті.Знімок екрана  о 14.31.46.png

 - В НВК "Середня ЗОШ - гімназія ім.М.Шашкевича" с.Дуліби з учнями 8, 11 класів практичним психологом Максимів Н.І. проводилися заходи: "Ми за безпечне інтернет-селфі", "Кібербулінг", "Безпечний інтернет". Упродовж занять вдалося у формі діалогів обговорити зі школярами проблему кібербулінгу. Учні відповідали на такі запитання:

- Скільки часу ти проводиш щодня в мережі?

- Які переваги має інтернет?

- Яку небезпеку несе інтернет?

- Що ви найчастіше робите в інтернеті?

Презентували свої проєкти, в яких закликали до етичного спілкування в онлайн-просторі, наголосили на поведінці людини в мережі під час виявлення ознак кібербулінгу.149112833_2793801027503536_1281153066657558621_n.jpg

 - Напередодні Дня безпечного Інтернету учні 9-А і 9-Б класів Княгининівського ліцею складали діалоги, обговорюючи булінг і кібербулінг. Дев'ятикласники назвали асоціації до цих понять, пригадали з власного життя ситуації булінгу, а на прикладі відомих людей простежили ознаки кібербулінгу. Вчилися будувати розмову на основі аргументів і контраргументів. За допомогою прийому "літаючий плакат" повторили правила етичного спілкування в онлайн-просторі, наголосили на поведінці людини в мережі під час виявлення ознак кібербулінгу.

П‘ятикласники спільно з психологом школи та класним керівником звернули увагу на безпеку в цифровому просторі та повторили види і наслідки кібербулінгу. А учні 11-Б класу мали можливість обговорити причини і особливості кібербулінгу з поліцейським громади Денисом Суриновичем та задати питання щодо безпечної поведінки в соцмережах.

Одинадцятикласники Княгининівського ліцею якраз вивчають тему "Vorsicht: Medien", підтему якої ''Інтернет: друг чи ворог?" сьогодні інтерактивно опрацювали на уроці німецької мови. Отже, за допомогою вправи "полювання за автографом" ми дізналися, хто у нас пОстить фото з їжею, хто не має сторінки у соцмережі, хто щодня гуглить та ін. Виконуючи завдання "4-Fragen-Übung", учні відповіли на такі запитання:

148255627_965276630670687_1086341198097929646_n.jpg

-Скільки часу ти проводиш щодня у мережі? (Деякі відповіді просто здивували)

- Які переваги має Інтернет?

- Яку небезпеку несе Інтернет?

- Що ви найчастіше робите в Інтернеті?

Ще учні розшифрували слово Internet дотичними термінами та опрацювали скептичну пісню про соціальні мережі "Gefällt mir". Як виявилося, "wir sind total sozial vernetzt" (ми повністю соціально залежні)

 11 класники Княгининівського ліцею спробували себе у ролі телеведучих віртуального каналу "Разом для найкращого Інтернету". В межах уроку вдалося з'ясувати засадні теми проведення Дня безпечного Інтернету, обговорити що таке "мова ненависті", кібербулінг. Учні відчули себе ведучими новин, в яких повідомляли цікаву циферію. Наприклад, 11% сучасних дітей 2-5 років вміють самостійно зав'язувати шнурки, але 58% з них вміють грати комп'ютерні ігри.

 - У КЗ «Мереф'янський медичний ліцей» проведено ряд заходів з підвищення рівня знань про безпечне та відповідальне використання Інтернет-технологій, перш за все, серед дітей та молоді: обговорювали шляхи безпечного використання Інтернету, питання Інтернет-етики, загрози протизаконного контенту, що, на нашу думку, сприяє розвитку громадських компетентностей.149112833_1086934915051489_3658278263226803708_n.jpg

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда