TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Фасилітоване навчання від “Демократичної школи”: що воно таке і з чим його їдять?

Відповідаючи на численні запитання, хочемо розказати трохи більше про фасилітовані курси: як вони виглядають, що пропонують, і чому навчають. Курси поєднують синхронне й асинхронне навчання і відбуваються в онлайн-форматі.

Відібрані за мотиваційними анкетами слухачі й слухачки  на установчому занятті знайомляться між собою та з тренерською командою, отримують інструкції та доступ до матеріалів. Вивчення теорії зведено до необхідного мінімуму, натомість перевага надається практично орієнтованій інформації та виконанню завдань. Для навчання використовується платформа Європейського центру ім.Вергеланда, де розміщено навчальні матеріали. Учасниці/-ки мають змогу завантажувати виконані завдання, а також спілкуватися на форумах з колегами та тренер(к)ами. Протягом двох місяців навчання (за заздалегідь узгодженим графіком) відбуваються фасилітовані онлайнові зустрічі, де група обговорює виконання завдань та отримує консультації. Учасники, які успішно виконали програму навчання, мають можливість отримати сертифікат, що відповідає всім вимогам до підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Фасилітовані курси від програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа» були вперше запропоновані навесні 2021 року. Теми та навчальні програми враховували накопичений програмою досвід, а також найчастіші запити освітян. Близько 400 слухачів та слухачок вже доєдналися до навчання. Наразі маємо по три випуски кожного з трьох курсів з розвитку громадянських компетентностей у закладах загальної середньої освіти:

blended courses2

  • Курс про демократичне врядування в школі, адресований шкільним адміністраціям та представникам і представницям батьківського й учительського самоврядування.
  • Курс про розвиток громадянських компетентностей для вчителів-предметників усіх спеціальностей та методичних працівників.
  • Курс про розвиток громадянських компетентностей через роботу учнівського самоврядування, призначений для педагогів, які опікуються учнівським врядуванням у закладах освіти.

Слухачі й слухачки курсів відмітили серед переваг можливість відпрацювати отримані знання в умовах реальних уроків, використання інтерактивних вправ, доступність, практичність і зрозумілість викладеної інформації. 

Наприкінці 2021 року команда Програми розробила ще один курс: “Почути голос дитини: культура демократії в дошкіллі”. Як підказує сама назва, він адресований педагогам дошкільної освіти, адже демократична культура має бути в усіх освітніх середовищах, починаючи ще з раннього дитинства. Крім того, аналіз освітнього ринку підвищення кваліфікації показав, що навчальних пропозицій для дошкілля існує відносно небагато. Пілотування курсу пройшло вдало, а за його результатами будуть внесені корективи для ще більш ефективного навчання в майбутньому. 

У вересні 2022 року почалося навчання на новому фасилітованому онлайн-курсі "Шкільне життя онлайн: як вчити і вчитися із задоволенням"який стане в нагоді вчителям-предметникам, котрі працюють у онлайновому або змішаному форматі. Особливо - тим, які викладають у 5 класах за програмою НУШ. Курс також може бути цікавим консультантам/консультанткам Центрів професійного розвитку педагогічних працівників і методисткам/методистам закладів післядипломної педагогічної освіти, які координують викладання базових дисциплін.

Чекаємо вражень і рефлексій від слухачок та слухачів і від тренерської команди.

Програма “Демократична школа” планує наступні фасилітовані курси з актуальних для освітянської спільноти тем: крім тих, які вже набули популярності, будуть додані нові пропозиції. Робота продовжується попри непрості умови військового часу.

Якщо хочете більше дізнатися про запропоновані теми, і вас приваблює навчання з тренерською підтримкою та можливістю обміном ідеями з колегами, слідкуйте за оголошеннями, обирайте курс і заповнюйте заявку.   

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда