TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Фасилітовані курси для педагогів від програми «Демократична школа»: випробування практикою пройдено

Фасилітовані курси 5

У квітні-травні 2021 паралельно відбувалися 2 фасилітовані / змішані курси для педагогів «Як розвивати демократичне врядування в школі?» та «Розвиток громадянських компетентностей на різних предметах». Це була перша апробація курсів, що стало неабияким викликом і відповідальністю для тренерських команд. Для нас було дуже важливо відпрацювати тренерські ідеї на практиці та внести корективи, що дозволять покращити якість запропонованого освітнього контенту. «Студент(к)и» курсів прийшли з метою розвинути власні компетентності з громадянської освіти, прокачати професійні вміння, обмінятися досвідом і порадами з колегами з інших шкіл, знайти однодумців, отримати знання й інструменти з розбудови внутрішньої системи якості освіти. Аналіз евалюаційних анкет засвідчив, що вдалося подолати більшість викликів і досягнути мети.

Загальний висновок: курси витримали випробування й будуть розвиватися надалі з урахуванням набутого досвіду. Десь змінимо обсяг завдань, десь відкоригуємо час на їх виконання, десь додамо пояснення або альтернативи, ретельніше визначимо терміни проведення курсів. Такі пропозиції звучали й у підсумкових анкетах учасниць/-ків, і на тренерських евалюаціях.

Нижче – дещо більше деталей по кожному з курсів.

  1. Як розвивати демократичне врядування в школі?Фасилітовані курси 1

Зміст курсу передбачав не лише оновлення знань на основі законодавчих та інституційних новацій, а змінював чимало стереотипів. Наприклад, багато уваги приділяв учительському й батьківському самоврядуванню, а не лише учнівському. Навчальні завдання передбачали командну роботу в школі, довготривале планування дій з розвитку демократичного врядування, моніторинг та оцінку реалізації планів. Попри директорську зайнятість наприкінці навчального року, технічні й комунікаційні труднощі, чимало учасниць і учасників повністю пройшли програму курсу та отримали свої заслужені сертифікати. Відгуки засвідчили, що тренерська команда змогла створити доброзичливу обстановку та створити умови для мережування шкіл. Добре спрацювали поєднання різних освітніх підходів (змішане навчання, фасилітоване онлайн навчання, навчання через практику) та менторська підтримка тренерів у вайбер-групах.

Пропозиції щодо внесення змін:

  • Змінити час проведення курсу (не початок і не кінець навчального року)
  • Пропонувати різні курси для початківців і «просунутих» учасниць/-ків
  • Змінити розподіл часу на виконання завдань і кількість спільних онлайн-зустрічей
  • Спробувати курси для шкільних команд, а не лише індивідуальну участь
  • Додати більше інформації про шкільне врядування, особливості його діяльності й передумови дієвості

Фасилітовані курси 2З відгуків учасниць та учасників:

  • Сподобалась організація роботи - все чітко, цікаво, інтерактивно з можливість набути нових навичок з використання ІТ технологій
  • Найголовніше, що завдяки курсу я зрозуміла, наскільки важливо навчитися делегувати повноваження
  • Тепер свідоміше буду підходити до планування роботи з батьками
  • Вміння вести діалог, аналізувати результати, планувати діяльність. Головне – розуміння необхідності розвивати та підтримувати ініціативу органів самоврядування.
  • Зручно надсилати роботу, можно отримати коментар та доопрацювати.
  • Завдання були чіткими, платформа зручна та зрозуміла у користуванні
  • Цікава форма розподілу на групи, постійна змінність груп

 

  1. Розвиток громадянських компетентностей на різних предметах

Цей фасилітований курс базувався на п’ятирічному досвіді Мережі шкіл Програми та на матеріалах посібника «30 кроків до нової української школи: навчаємо громадянина», розміщеного на платформі Prometheus. За враженнями тренерок і учасниць, такий формат виявився зручним і корисним, бо постійна можливість звернутися до матеріалів посібника давала більше свободи дій.

Фасилітовані курси 8

Родзинкою участі в курсі була своєрідна мультиплікація: траплялися випадки, коли паралельно з зареєстрованою учасницею курс проходили 3-4 її колег, котрі вибірково переглядали матеріали й виконували окремі завдання. Дехто з зареєстрованих учасниць/-ків також зізнавалися, що не готові пройти всю програму курсу за браком часу або спробують виконати завдання пізніше, коли відчуватимуть готовність. Тренерки відзначили такі досягнення курсу:

Фасилітовані курси 4

  • поєднання декількох навчальних платформ, зацікавлення онлайн-інструментами,
  • організація навчання на основі онлайн-посібника
  • учасники почали проводити вправи з курсу/застосовувати на практиці
  • робота у змішаних групах учителів різних предметів
  • мотивація до використання баджів
  • учасники сказали, що будуть рекомендувати курси іншим
  • учасницям/-кам вдалося розібратися в суті дескрипторів та громадянських компетентностей загалом
  • опанували планування діяльності з урахуванням розвитку громадянських компетентностей

Відгуки учасниць:

Лілія Бойко: «…Рекомендую колегам долучитися до подібних програм підвищення кваліфікації, адже вони дають змогу подивитися на свій навчальний предмет з іншої точки зору, не лише як на набір наукових знань, а як на потужний виховний інструмент.

 Формувати громадянські компетентності можна і треба, навчаючи математиці, мові, літературі, історії, точним наукам, знайомлячи зі світом навколо.

Курс дає величезний багаж інструментів, вправ, дискрипторів та перелік компетентностей, які необхідно сформувати. В арсеналі розробників сайт Програми, посібники, збірники вправ, методик тощо.

У партнерстві із освітньою платформою Prometheus виходить яскрава, цікава програма, яка дозволить вчителчм змінити підход до освітнього процесу, працюввати у взаємодії, щб зробити школу безпечною, комфортною, цікавою, життєво корисною…»

Віта Балукова: «…Організатори даного курсу навчили мене використовувати різні нові інтерактивні вправи на уроках. Даний курс змінив мій підхід до викладання, навчилася через викладання предмету розвивати громадські компетентності.

Рекомендую даний курс колегам, які прагнуть набути нові знання та навчитися викладати свій предмет формуючи та розвиваючи громадські компетентності в майбутньому випускнику…»Знімок екрана о 22.55.07

Леся Мацигін: «…Даний курс навчив створювати власні стратегії формування громадянської компетентності , познайомив з різними практиками, як перетворити реалізацію наскрізної лінії «громадянська відповідальність» на корисну та драйвову діяльність, яка подобатиметься учням і не потребуватиме додаткових зусиль і часу від учителів, як з максимальною користю використовувати навчальні матеріали та ресурси з розвитку громадянських компетентностей та ефективно інтегрувати їх до календарно-тематичного планування та навчальної діяльності з предмету.

Після виконання завдань кожного модуля нас чекала цікава зустріч з тренерами та обговорення результатів чи з’ясування труднощів… Курс буде дуже цікавим всім педагогічним працівникам…»

Раїса Груша: «Величезною перевагою курсу є його практична спрямованість. Мрія кожного вчителя!!!!! … Вчителю час від часу потрібно побути у ролі «учня». І таку можливість надає курс. Під час навчання виконували інтерактивні вправи, працювали в групах, знайомилися з новими платформами, посібниками РЄ, виконували тести. І це навчання було організовано цікаво, креативно,на демократичних принципах…»

Валентина Чирва: «…Саме такі компетентності і потрібні для створення безпечного і демократичного освітнього середовища в Новій українській школі. Дякую авторам та авторкам цього курсу і запрошую колег обовязково до нього долучатися!»

Ми також запрошуємо всіх зацікавлених, небайдужих і творчих учительок та вчителів слідкувати за нашими новинами та долучатися до навчання й обміну досвідом та вміннями. Побачимось уже незабаром!

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда