TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Формувальне оцінювання в школі: польський досвід та українські перспективи

В середині грудня в Кракові відбулася заключна зустріч тренерів програми "Демократична школа" з формувального оцінювання. Цього разу українська команда за допомогою польських експерток Ельжбєти Толвінської-Круліковської та Беати Коссаковської познайомилася з прикладами з практики польських шкіл, щоб доповнити власне розуміння сутності та призначення формувального оцінювання. Сподіваємося, підсумкові рефлексії українських тренерок/-ів стануть в нагоді нашим читачам та читачкам. Будемо раді, якщо поділитеся в коментарях власним досвідом, уявленнями, сумнівами чи здобутками.

20191214_145335_2.jpg

Тетяна Мелещенко: за рік навчилася, що ФО є основою для розвитку як учня так і вчителя. Навчилася технікам ФО і стратегіям. Після зустрічі у Кракові зрозуміла, що техніки без цінностей, залишаться лише техніками! Важливе середовище у якому впроваджується ФО, найкраще для цього – демократичне середовище! ФО дасть найкращий результат у рамках загальношкільного підходу, коли учні, батьки, вчителі, адміністрація, представники освітянської влади будуть розуміти сутність, мету і важливість ФО та сприяти його застосуванню. І ще, не варто ФО постійно притягувати до балів, щоб не ставити його у формалізовані рамки!

Ольга Боярчук: На одній із зустрічей, присвяченій ФО, була ідея назвати наш посібник "ФОКУС". За рік роботи над темою переконалася, що важливо сфокусуватися не на яскравих, техніках, методах, формах, показуючи, як фокусник, зірочки, побажання, термотерти й кольорові стікери. А от як дібрати техніку відповідно до потреб, як вибудувати стратегію, як допомогти дитині скласти індивідуальну траєкторію розвитку, Як зробити ФОКУС на корисному процесі та вибудувати культуру, - оце вже складніше!!! А ще - про цінності і демократію - і у ФО без них ніяк! Цікаві ідеї з практики наших тренерок на зустрічі поглибили оте моє проблемне "як поєднати бальне і формувальне", а особливо корисною для мене, у цьому контексті, була техніка "Червоні і зелені роботи" (могла сплутати назву)). Класно, що одну роботу можна оцінити ФО а потім, враховуючи надані корисні поради, можна написати роботу і отримати бал! А ще ФО - це про довіру, і це для мене (думаю, як і для більшості вчителів) це не так просто! Над цим продовжу працювати і ще над багатьма питаннями)))

Світлана Королюк: на початку мені здавалося, що ФО – це легко: бери застосовуй техніки, і – вуаля: всі діти щасливі, що їх хвалять і підтримують! Занурення показало, що не так усе просто. За цей рік навчилася поєднувати техніки з вправами для розвитку ГК та складати Стратегію: як вчитель через оцінювання може підтримувати навчання кожного учня і планувати свою діяльність, впорядковуючи навчально-тематичні плани. навчилася складати картки само та взаємооцінювання, враховуючи дескриптори Рамки громадянських компетентностей. Зрозуміла, що ФО – це система роботи, а не техніки "як покращити настрій учня"! Складно було усвідомити, що ФО може бути підсумковим оцінюванням, без балів. Уявляєте: самостійна робота без балів(!), а оцінюється шляхом само чи взаємооцінювання! Одним словом, цей рік для мене був роком відкриття ФО!

20191214_161154_2.jpg

Олександр Фомічов: Під час тренінгу в Кракові відкрив для себе, що формувальне оцінювання – це можливість відійти від оціночних суджень і комунікувати мовою фактів. Спільно приймаємо чіткі та зрозумілі критерії, інтерактивно навчаємо, а в результаті маємо рівноправний діалог з учнем щодо своєрідних "KPI" - показників ефективності. Застосовуючи таке оцінювання впродовж останнього року, переконався що ФО додає сенс в освітні процеси і розвиває критичне мислення дотично до життєвих реалій.

Наталя Герасим: Заглиблюючись у тему формувального оцінювання, все більше усвідомлюєш, що воно є інструментом, який допоможе від змагальності та конкуренції перейти до співпраці. Ми, нарешті, зможемо не "готувати дітей до життя", а проживати разом з ними різні етапи їхнього дорослішання і нашого розвитку (сподіваюсь, що мудрішання).

20191214_113051_3.jpg

Ольга Худенко: Я працюю з ФО не так давно, але переосмислила і зрозуміла для себе багато чого. Для мене усвідомленим і виваженим став сам процес оцінювання, бо часто він, на мою думку, є інтуїтивним та доволі суб’єктивним з позиції вчителя. ФО, на мою думку, є гарним підґрунтям для становлення нового покоління вчителів та учнів, які не будуть "гнатися" за оцінками, а зважатимуть на свої маленькі здобутки, знатимуть навіщо і чого вони вчаться, не будуть орієнтовані на високі бали ЗНО, щоб вступити до омріяного вишу, а щодня вчитимуться та радітимуть зі своїх перемог, а невдачі сприйматимуть як можливість для розвитку. На зустрічі в Кракові для мене корисним було повправлятися у розробленні тестів (для мене це новий досвід). Ще раз переконалася в тому, що ФО – це той інструмент, який допоможе утвердити партнерство між учителем й учнями, між учнями, довіру та взаємоповагу. За ФО майбутнє. Не оцінками єдиними може існувати нинішній учитель/ка та учень/иця. Усім дякую за досвід!

Надія Кравченко: Упродовж року поступово занурювалась у розуміння ФО: від технік, стратегії до процесу, системи, середовища.. Для мене, як директорки школи, необхідно бачити саме систему роботи закладу освіти у застосуванні ФО та його спільне розуміння вчителями, учнями, батьками. На зустрічі з польськими колегами говорили про практики, підтримку школи, співпрацю з батьками. Розумію, що ми лише на початку шляху, але ж символічна назва однієї із сесій зустрічі "Вперед ФО, вперед" додала оптимізму!

20191215_095432.jpg

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда