TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Кожна школа отримає допоміжні матеріали з розвитку громадянських компетентностей

35987259 1967429063291303 3275814356008304640 n 1 

У вересні відбулися перші візити тренерів до шкіл у компоненті  «Формування та оцінювання громадянських компетентностей учнів 5-9 класів» програми “Демократична школа”. Під час зустрічей з педагогічними колективами тренери окреслили напрямки та завдання майбутньої діяльності.

Новий компонент програми підтримки освітніх реформ в Україні “Демократична школа” розроблено цього року у співпраці з Міністерством освіти і науки України, Інститутом модернізації змісту освіти, Державною службою якості освіти та Львівським OІППО. 10 закладів освіти, які беруть участь у першому експериментальному етапі, були учасниками першої хвилі програми «Демократична школа» у 2016/2017 рр. Разом із тренерами програми вони напрацьовують ефективні моделі для розвитку громадянської відповідальності в освітньому процесі, апробують і систематизують існуючі та створюють нові матеріали.

“Саме завдяки участі у першій хвилі програми “Демократична школа” під наставництвом  тренерів Наталії Герасим, Віталія Півторака, Наталії Маркусь, учителі закладу у своєму  методичному арсеналі вже мають власні напрацювання за посібниками “Компас”, “Компасіто”, “80 вправ… ”,-  Світлана Братошевська, Миколаївська ЗОШ № 29

Результати цієї роботи буде пілотовано у 50 школах наступного року. Відтак, спільно розроблені експертами, теренрами та практиками й ретельно апробовані матеріали буде опубліковано у вільному доступі для всіх зацікавлених у розвитку громадянських компетентностей.

Експертна група склала орієнтовний план дій, на основі якого школи створили календарний план заходів на наступні місяці. Після червневого вступного тренінгу в Києві, з початком нового навчального року, команди залучених шкіл розпочали роботу на місцях. У цьому їм допомагають тренери програми. Педагоги вестимуть нотатки та ділитимуться власними рефлексіями щодо застосування вправ на уроках у подальшій діяльності.

«Педагоги, об’єднавшись у групи, обговорювали компетентності, що включені до моделі сучасної школи, обирали  пріоритетні, які формують відповідальність школяра, його громадянську свідомість. Результат спільної рефлексії ще раз довів, що зустріч була корисною і педагоги готові до співпраці»,- Тетяна Герасим, Чернівецької ЗОШ 38.

Педагогічний колектив Миргородського навчально-виховного комплексу «Гелікон» активно використовує вправи з посібника «80 вправ для формування громадянської та соціальної компетентностей під час вивчення різних шкільних предметів”, навіть на таких предметах, як фізика, математика та біологія. Посібник розробили експерти і тренери програми “Демократична школа” минулого року. За словами тренерки Світлани Королюк, учителі школи мотивовані і готові працювати далі. До координаційної зустрічі долучилися і представники початкової школи, адже теж хочуть бути залученими у процес.

Наступні проміжні зустрічі відбудуться наприкінці жовтня. Пілотні школи вивчатимуть, як можна використовувати формувальне оцінювання для подальшого розвитку учнівських компетентностей. У рамках компоненту також розробляється і буде апробовано інструментарій для моніторингу розвитку громадянських компетентностей учнів.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда