TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Міжнародний день прав людини. Важливі тези

Сьогодні важлива для нас усіх дата. 10 грудня – Міжнародний день прав людини. Він став першим Міжнародним днем, що відзначається з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН. Останні 16 років визначається ще й щорічна тематика Дня прав людини. Вона стосується відстоювання окремих прав, правопросвітництва, боротьби з бідністю та дискримінацією. Цьогорічна тема: «Молодь постає на захист прав людини». Як зазначають в ООН, ця тема повинна продемонструвати як молоді люди по всьому світу виступають проти расизму, мови ненависті, булінгу в школах, дискримінації, зміни клімату.

Вчергове нагадуємо, що для програми «Демократична школа» важливе не святкування, а змістовне відзначення Дня прав людини та поглиблення розуміння теми всіма учасниками й учасницями освітнього процесу. Ми надаємо перевагу сенсовності перед масовістю, можливості спілкування та обміну думками перед урочистістю, малим крокам перед одноразовими заходами.

Пропонуємо кілька важливих тез, які допоможуть більше дізнатися про сутність прав людини:

  • Права людини – це закон. Усе, що написано в Конвенції прав людини, має бути точно так само записано в конституції й законах держави. Більше прописати можна; менше – ні.
  • Права людини – це відносини між людиною і державою. Лише держава або її представники можуть порушувати права людини і несуть відповідальність за їх дотримання. Держава має створити правову систему, яка повинна виявляти й запобігати злочинам одних людей по відношенню до інших.
  • Права людини – це обов’язок держави. Ніхто з нас особисто не підписували ні Конвенцію, ні Декларацію, ні пакти – значить, не можуть відповідати за дотримання/недотримання прав людини. До обов’язків держави належить гарантувати, забезпечувати і не порушувати права людини.
  • Права людини не пов'язані з обов’язками! Обов’язки з’являються з набуттям соціальних статусів, які змінюються. Права людини постійні й незмінні і не залежать від виконання обов'язків.
  • Права людини – це конкретна сфера права. Не кожна несправедливість чи порушення належать до прав людини.
  • Права людини мають механізми захисту на державному та міжнародному рівнях (величезна і громіздка система, тому повільна й не завжди ефективна).
  • Права людини – це можливості їх реалізації. Якщо права людини не виконуються, вони втрачають сенс і значення.

Вивчайте права людини, відстоюйте свої права, будьте відкритими до нових знань та сенсів! Для школи це особливо важливо.10 грудня День прав людини

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда