TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Міжнародний день захисту дітей. Що може зробити школа?

Сьогодні Міжнародний день захисту дітей, який відзначається з 1950 року з ініціативи Міжнародної демократичної федерації жінок, підтриманої ООН. Щоправда, деякі країни відзначають дитячий день 20 листопада (дата підписання Конвенції ООН про права дитини).

dc66ba1f490da33dd845e7d1a18f138bf1acd176

Доволі романтична історія свята розпочалася ще в 1857 році, коли в другу неділю червня пастор зі штату Массачусетс Чарльз Леонард провів спеціальну службу, присвячену дітям. Леонард назвав цей день Днем троянди, згодом його називали Квітковою неділею, а потім – Днем захисту дітей.

Як національне свято Дитячий день уперше відзначили у Туреччині в квітні 1920 року. А 1 червня 1925 року в Женеві відбулася перша міжнародна конференція, у ході якої обговорювалися проблеми дітей. Цілком імовірно, що це й зумовило відзначення Дня захисту дітей саме 1 червня.

В Україні цей день прийнято святкувати: влаштовувати для сімей з дітьми різноманітні розваги з пригощаннями та подарунками. Не заперечуючи важливість гарних емоцій, хочемо звернути увагу, що зміст Дня захисту дітей (як і всіх інших міжнародних Днів) – привернення уваги до проблем дітей. І тут школи можуть зробити багато:

  • Створити демократичну культуру школи, яка не толерує порушення прав людини
  • Дослідити розуміння дітьми своїх прав та можливості користування ними
  • Вчити виявляти порушення прав дитини та протидіяти їм
  • Створити дружнє та безпечне середовище для реалізації прав на вираження власних поглядів, на участь у мирних зібраннях, на інформацію та багато інших…

А ще хотілося б звернути увагу, що в багатьох школах, на жаль, правила для дітей є застарілими, написані менторським повчальним тоном, не виражають повагу до тих, хто має їх виконувати, сформульовані занадто багатослівно й незрозуміло, не відображають вимогу рівного ставлення. Тож першим кроком для забезпечення рівності та поваги може стати перегляд та створення правил разом з учнями та ученицями. Щонайменше, позбавитися від вимог «Поза школою поводитися скрізь і усюди так, щоб не принизити свою честь і гідність, не заплямувати добре ім'я школи»; «Вітати вставанням будь-якого дорослого, який увійшов до класу під час занять»; «За першою вимогою вчителя пред’являти щоденник», тощо.

Більше про права дитини читайте на Порталі Ради Європи

Тут Ви знайдете не лише теоретичний матеріал, а й адаптовані матеріали кампаній, присвячених захисту прав дітей. Наприклад, подолання забобонів та упереджень стосовно ромських дітей; протидія сексуальному насильству щодо дітей; заборона тілесних покарань дітей; інтернет-безпека тощо.

І «свіжа» цьогорічна розробка – буклет про права дитини. Він ще не перекладений на інші мови, крім англійської. Але чому б не почитати його на уроках іноземої мови, наприклад? Або запропонувати старшокласникам зробити адаптований переклад для молодших класів?

А які ідеї маєте ви, шановні читачки і читачі? Будемо раді вашому досвіду та пропозиціям!

Знімок екрана о 10.42.46

Знімок екрана о 10.43.04

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда