TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Молодіжні/дитячі ради з ініціативи шкіл Програми

Молодіжна рада - це інструмент молодіжного “голосу”, який дає можливість почути
молодих людей. Це консультативно-дорадчий орган, який утворюється при органах
місцевого самоврядування із представників молоді для консультування, розробки та
реалізації молодіжної політики на місцях.
( www.youthplatform.com.ua)

Доволі часто самооцінювання “новеньких” шкіл Програми у сфері співпраці з громадою просувається складно, Присутні скаржаться на те, що громада воліє “не помічати” школу та обмежується хіба ощадливим виділенням коштів на ремонт даху чи заміну вікон. Або, навпаки, у школі вбачають великий безкоштовний і безвідмовний ресурс, тож постійно й наполегливо вимагають: “Організуйте відзначення...”, “Забезпечте присутність...”, “Приберіть територію...” В свою чергу, представництво громади заявляє, що школа ізолюється від місцевих проблем та дбає лише про власні інтереси. В кожному разі, суперництво триває між дорослими, а діти залишаються слухняними (чи не дуже) виконавцями. 

Хочемо запропонувати три успішні історії створення молодіжних рад, які змінюють життя своїх громад на краще. Звичайно, з реального досвіду шкіл Програми.

84334898_1349134335285033_3537348869010489344_o.jpg

  1. Коли молодь не чекає запрошення... Брацлавська  спеціалізована школа, Вінницька область

Розповідає вчителька Галина Присяжнюк:

“Учнівське самоврядування школи було дієвим, але частіше діти виявлялися виконавцями, ніж ініцатор(к)ами активностей. З участю в програмі “Демократична школа” воно активізувалося, почалися зміни у співпраці з громадою. Виникла ідея створити молодіжну раду при селищному голові. Авторка ідеї – завідувачка будинку культури, куди часто залучали дітей як артистів, робочу силу, масовку і т.д. Діти вже отримали в школі досвід  самостійних рішень, не чекаючи вчительських вказівок, тож хотіли подібного у громаді. Їх більше не влаштовувала роль “ширми”, вони хотіли впливати на формування планів та врахування своїх інтересів. Зібрали круглий стіл, відбулися президентські вибори. До молодіжної ради увійшли школярі та старша молодь - співробітники/-ці будинку культури. Школярі радо долучилися, хоч учасників і не надто багато. На жаль, через карантин не вдалося провести довибори й розширити склад молодіжної ради представниками інших шкіл та молоддю селища.

Молодіжній раді делегували повноваження з організації озеленення, прибирання, розвитку туристичної привабливості селища та популяризації його історичної спадщини. Молодь самостійно проявляє ініціативу й шукає можливості, не чекаючи запрошень. 

Наприклад, до проведення фестивалю «Палітра нації» діти залучені не лише як помічники, а й брали участь у засіданнях оргкомітету та долучалися до абсолютно всіх процесів. Деякі просто взяли на себе, залишивши дорослим лише загальну координацію (наприклад, фотозони, розміщення гостей та ін.). 

Дітей запрошують на засідання селищної ради, тож вони мають змогу брати участь у роботі місцевого самоврядування з правом дорадчого голосу. Селищний голова обіцяє активізувати співпрацю та ініціював «день для молоді» в селищній раді, щоб діти спробували себе в ролі співробітників ОМС.Тим часом молодіжні депутати ініціювали виплату премій та заохочення молоді за активну участь у житті громади з коштів місцевого бюджету. Це положення буде проголосовано на селищній раді.

106023705 1469943863204079 8869924982964712083 n

В школі діти отримали досвід впливу на власне життя: укладання планів роботи, оформлення шкільного середовища. Вони звикають ініціювати та планувати активності самостійно й просити у дорослих допомоги й підтримки, а не чекати від них вказівок.

Наприклад, діти захотіли змінити посуд у шкільній їдальні – користуватися білими тарілками замість металевих мисочок. Дорослі не могли допомогти, бо за правилами існуючий посуд ще не підлягав списанню й мав використовуватися далі. Учні організували ярмарок, на якому зібрали рекордну суму коштів, і закупили те, що хотіли. Маючи вже досвід, наступного разу влаштували ярмарок для збору коштів на піаніно для актової зали. Зібрана сума навіть перевищила попередній рекорд. Почувши про школярські ініціативи, хтось із жителів селища подарував школі піаніно. Тому кошти використали на інші музичні інструменти, нові чашки для їдальні та закупівлю матеріалів для обладнання кімнати учнівського самоврядування. Воно й зараз має власне приміщення, але воно надто офіційне і затісне для активностей. Тому школа виділила під молодіжний простір більшу кімнату, яку діти обладнають на власний смак та будуть у ній повноправними господарями. 

Громада дуже прихильно реагує на молодіжні активності. Хоча ще недавно це було чимось надзвичайним. Зараз люди вже не вірять, що могло бути по-іншому, й охоче підтримують молодь”.

80566778 615662775849131 1492143218555355136 n

2. Дитяча справа - бути депутатами. Підгородецька школа Львівська обл

Розповідає вчителька Ганна Байкенич:

“З ініціативи школи при сільській раді створена дитяча рада. Після повноцінних демократичних виборів обрали 4 депутатів і голову дитячої ради, які й приступили до виконання обов’язків. Статут написали разом з активною мамою (Віра Андрейків працює в Сколівському бюро правової допомоги). Дитяча рада має статус дорадчого органу. За положенням, депутати сільської ради мають запрошувати дитячих депутатів-колег на всі свої сесії.

Почали з того, що зіграли в «Країну гідності» з депутатами місцевої ради , обговоривши соціальні питання. Організовували односельців на добрі справи. Одна з них - благодійна акція «Промінчики надії» для жителів села, яким за 80. Пекли паски, хліб, робили й розносили листівки – був великий резонанс. Навіть телебачення знімало. 

Рада створена на початку участі школи в ПДШ (3 хвиля) і залишається дієвою, хоч через карантин трохи зменшила активності. Наймолодші депутати мають багато планів і збираються їх реалізовувати. Наприклад, просувають ідею зібрати доброчинні внески й видати збірку творів шкільного вчителя (він має власний літературний доробок та записи місцевого фольклору).

Очікуємо, що з завершенням карантину дитяча рада активізується”.

82554483_1344155019116298_4497676201749381120_o.jpg3. Майстер-класи з проєктної діяльності для директорів шкіл та посадовців проводять ...діти й молодь. Нещеретівська школа Луганська область

Розповідає директорка школи Тетяна Чумак:

“Ідея створення молодіжної ради села існувала давно, але все не доходило до її офіційного створення. Тим часом була створена районна молодіжна рада (школярі до неї не входять). Після цього керівництво громади вирішило, що ще одна (сільська) молодіжна рада буде зайвою, а нещеретівські школярі й учителі не захотіли чекати офіційного статусу й продовжили активно працювати. Десь співпрацюють з районною молодіжкою (наприклад, у проєктах, підтриманих Британською Радою), а там, де молодіжна рада не допрацьовує, підключається сільська молодіжна ініціативна група. Вона існує при ГО «Нещеретівська мрія». Для ефективності роботи придумали схему: за результатами опитування визначаємо напрямки роботи, які цікавлять молодь, і створюємо міні-робочі групи: «Молодий учитель_ка – молодий житель_ка села – школяр_ка». Ці трійки очолюють роботу й залучають інших охочих. Разом вирішують, де брати гроші на реалізацію ідей. Зазвичай знаходять грантові оголошення, звертаються до ОМС із проханнями, і отримують бажаний результат.

Місцева громада ставить нещеретівську молодь у приклад і всіляко підтримує. Навіть ті посадовці, які раніше скептично ставилися до молодіжних ініціатив, зараз охоче долучаються до співпраці.

86757847 200887411106713 2901895637089910784 o

Молода вчителька Євгенія Кіященко стала визнаною молодіжною лідеркою Нещеретового й згуртувала навколо себе школярів та молодь села. Приємною несподіванкою для дорослих стало долучення семикласниць до молодіжних ініціатив. Тож надійна зміна випускникам школи вже є. 

Місцева родзинка: Молодь охоче ділиться досвідом і проводить майстер-класи з написання проєктів для директорів шкіл району, сільських старост, місцевих ГО, органів місцевого самоврядування. 

А досвід справді чималий: на даний момент молодіжна ініціативна група реалізує 9 проєктів: екологічні, дозвіллєві, культурні, соціально-психологічні, проєкти з благоустрою, дискусійний театр та ін. Карантин змусив коригувати плани: наприклад, не вдалося провести запланований спортивний фестиваль із залученням людей з інвалідністю. Але інвентар для нього вже придбаний, тож інклюзивний фестиваль обов’язково буде. 

75491755 170338650828256 5961096822217768960 o

Найближчі плани: створити профорієнтаційний центр та обладнати його для ознайомлення з сучасним технологіями й актуальними професіями, далі вчитися самим і навчати інших проєктним підходам, зробити село ще кращим і зручнішим для життя.

Про всі проєкти та ідеї нещеретівці інформують у фейсбуку:

https://www.facebook.com/groups/2061750744042486/

https://www.facebook.com/groups/1883572868599909/

104038637 281910146337772 2176474417842102058 o

Якщо вирішили створити молодіжну раду в своєму місті чи селі - використовуйте досвід колег. Радимо також скористатися алгоритмом від сайту “Молодіжна платформа”

Тут же можна знайти чимало корисних та цікавих матеріалів про молодіжні ради. Сподіваємося, вони стануть вам у нагоді, а дієвих та унікальних молодіжних рад в Україні побільшає.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда