TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Освітяни «Демократичної школи» на конференції РЄ у Флоренції

73458834 2392706380857714 4492230346426810368 n

Представництво шкіл-учасниць Програми на конференції Ради Європи "Компетентності в дії", яка відбулася в Італії 14-15 листопада, повернулося в Україну. Конференція, організована у рамках освітньої програми «Free to Speak – Safe to Learn – Democratic Schools for All», зібрала у Флорентійському університеті науковців, експертів, викладачів, тренерів, директорів, учителів з усієї Європи.
Хтось з української делегації вже працює в своїх школах та спілкується з колегами, хтось - на проміжній конференції пілотних шкіл, яка починається в Ірпені. А ми пропонуємо дізнатися більше про конференцію від тих, хто отримав цей досвід.

Наталя Кідалова, тренерка Програми, вчителька Мелітопольської школи №23: "Ніби всі конференції схожі одна на одну (мотивовані учасники, професійні спікери, інсайти під час панельних дискусій і майстер-класів), але, в той же час, кожна така подія має свої родзинки. Були вони і в міжнародної конференції Ради Європи "Компетентності в дії", яку відвідала команда освітян "Демократичної школи":

  1. Практична спрямованість. Більшість учасників та учасниць - практикуючі вчителі, які органічно доповнювали академічність освітніх експертів, що розробляли Рамку компетентностей. Вийшло збудувати своєрідний місток між теорією і практикою.
  2. Обмін досвідом. Була можливість не тільки поділитися власними знахідками щодо використання рамки КДК в освітньому процесі, а й побачити досвід інших шкіл з різних країн, адже всі запрошені заклади брали участь у виставці. Відбулось взаємозбагачення контактами та ідеями, а дехто встиг навіть про партнерство домовитись:)
  3. Презентація досвіду роботи. Серед п'яти шкіл з Великобританії, Фінляндії та Італії презентувала напрямки діяльності та результати впровадження Рамки КДК в освітній процес і Мелітопольська спеціалізована школа 23, випускниця Програми "Демократична школа" першої хвилі. Як перетворити суху академічну модель (бо будь-яка модель залишається формальною на папері, поки її не використовують на практиці) на живу й ефективну; як зробити, щоб "метелик" полетів - ось про що говорила представниця української школи.
  4. Презентація нових інструментів, розроблених на основі Рамки компетентностей. Це портфоліо учня/учениці, змішаний курс для вчителів з акцентом на рефлексії та гайд щодо використання дескрипторів в освітній діяльності. До речі, ці три практичні інструменти готуються до пілотування і є можливість долучитися до цього процесу".

74615413 2391063441022008 1506531316047282176 n

Андрій Мельник, директор київської школи №203: «Головною перевагої конфернції став живий обмін досвідом між представниками різних країн, не лише Європи, а навіть Бразилії. Цікаво, що, не зважаючи на належність до різних культур та освітніх систем, педагоги вирішують схожі проблеми. Належність учнів одного закладу освіти до різних культур і традицій, породжує нерозуміння. Учні різних шкіл однаково критично ставляться до авторитету вчителя. Головно проблемою для педагога, визначено катастрофічний брак часу для самоосвіти, рефлексії, самоаналізу та відпочинку. На конференції було представлено ряд інструментів, що допомагають вчителю не лише в роботі з дітьми, а й для підтримки внутрішнього ресурсу».

Юлія Баранник, директорка Конотопської гімназії: «Конференція дала можливість не тільки поглибити теоретичні знання, а й отримати цінний досвід щодо їх практичного застосування. Особисто для мене  цікавим і надихаючим було не стільки послухати експертів та лекторів, скільки поспілкуватися з колегами з різних країн та обмінятися досвідом. Ми всі такі різні але водночас маємо стільки спільного. Робота в групах, живе спілкування, інтерактивний обмін досвідом під час пленарної сесії (між іншим, наша Наталія була найкращою! це дуже об'єктивно!!!) мені припали до душі найбільше.

Ротаційні воркшопи під час першого дня конференції стосувалися дескрипторів, портфоліо та інструментів рефлексії і були проведені науковцями, що дозволило глибоко зануритися в теоретичне підґрунтя цих тем.

Під час воркшопу про service learning дізналася для себе багато корисного і цікавого, що спробую застосувати на практиці в своєму закладі».

75472900 1329815770526435 4063929262707572736 n

Світлана Меркулова, вчителька Ірпінської школи №2: "Цікавим був підхід, що не тільки учнів треба навчати компетенціям, але й вчителів... Оскільки неможливо розвивати в дітях те, що не притаманне нам."

Оксана Нечипорук, Слов'янська школа №13: "Участь у конференції дала змогу не тільки узагальнити та систематизувати знання про КДК, але й обмінятися досвідом з вчителями, соціологами, психологами та директорами шкіл з різних країн. що дає можливість вдосконалити свої навички та побачити (і виправити) помилки".

Анжеліка Заворотня, вчителька ніжинської школи №17: "Гарний досвід для спілкування. Щоб навчити дітей, потрібно вчитися самому. Спільні проблеми вчителів – брак часу для самоосвіти, вдосконалення та відпочинку. Цікаві презентації"

Олена Вальчук, Ковельська гімназія ім. О. Пчілки: «Здобула цінний досвід з проблеми розвитку демократичної культури в школі. Нам продемонстрували особливості процесу розвитку, тестування та градації дескрипторів. Практичне заняття "Портфоліо" продемонструвало важливість відзначення індивідуального зростання кожного учня та побудови індивідуальної траєкторію розвитку».

74908749 2536872139682331 4095559729747591168 o

 

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда