TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

П’ятий цикл Програми офіційно завершився. До побачення!

23-25 червня 2021 року відбулася щорічна підсумкова конференція Програми «Демократична школа: 5 років партнерства задля реформ». Вона була насичена цікавими подіями, змістовними дискусіями й щирим спілкуванням. І все це з дотриманням карантинних обмежень, у форматі, що став уже звичним – онлайн. Хоч окремі технічні негаразди ставали на заваді здійснення планів, нам вдалося знайти способи реалізації всіх задумів. Тож зафіксуймо для історії події конференції та даймо змогу всім зацікавленим з ними ознайомитись.Південнии 2

23 червня школи 5 циклу Програми зібралися великою дружною компанією, щоб підвести підсумки своєї півторарічної роботи й обговорити її результати. Почали з узагальнення підсумків 5 хвилі та пригадування основних її подій і цифр. Далі присутні ознайомилися з мапою шкільних проєктів, переглянули презентації колег та поділилися здобутим досвідом і цікавинками, навчальними результатами й практичними порадами. Говорили про відповідальність та прийняття помилок, про навчання терпінню і довірі, про розкриття потенціалу учнівського самоврядування, про освоєння цифрових застосунків завдяки «Демократичній школі», позитивні зміни в комунікації й управлінні освітнім закладом. Знайшли для себе ідеї, котрі хотілось би запозичити, та партнерів, з котрими хотілось би заприятелювати.

Знімок екрана о 10.37.396 творчих майстерень, проведених 16 тренер(к)ами, зібрали 100 учасниць і учасників для роботи над наступними темами:

  • Зворотний зв’язок: від глухої оборони до спільного розвитку та порозуміння.
  • Інтерактивні методи для формування громадянських компетентностей: застосовувати не можна відмовитися.
  • Навіщо вчителям учнівське самоврядування: від діагностики потреб до ефективної співпраці.
  • Навчання активному громадянству через роботу учнівського самоврядування.
  • Як громадське врядування може бути дієвим і сприяти розвитку закладу?
  • Моніторинг у школі: інструменти та практики.

Поєднання тренерського професіоналізму, актуальності тем, практичного досвіду учасниць та учасників не могло не дати відповідного навчального результату та не розширити бачення й розуміння окремих елементів шкільного життя.

 

24 червня було днем офіційного відкриття конференції та підведення підсумків 5 років діяльності, що відбувалося водночас на 3 майданчиках. Ми зібрали посилання на записи панельних дискусій, щоб можна було поступово переглянути їх усі:

Якщо ви ще цього не зробили, радимо обов'язково переглянути запис прямої трансляції відкриття конференції на фб-сторінці Програмифб-сторінці Програми та надзвичайно актуальної презентації «Цифровий вимір громадянської компетентності у Новій українській школі» від промоутерки проєкту освіти з цифрового громадянства Ради Європи Оксани Пасічник, яка пояснює й актуалізує тенденції розвитку сучасної освіти.

Знімок екрана о 01.18.0125 червня почали з неймовірно важливої ключової промови міжнародної експертки Мажени Рафальської «Громадянство від садочка до школи: роль педагога», яка узагальнила філософію й напрацювання Програми. Запис доступний для перегляду українською та англійською мовами.

Надзвичайно цікавою й важливою виявилася експертна дискусія з представниками та представницями Мережі шкіл Програми з представниками та представницями Мережі шкіл Програми, які прийшли до спільного висновку про визначальну роль відповідальності й «дорослого» способу прийняття рішень, про важливість комунікації, розбудови партнерства й довіри, про потенціал шкільних громад, які стають справжніми командами, розвиваючи культуру демократії.

Завершили конференцію вже традиційні «родинні» зустрічі регіональних осередків з тренерськими командами. 8 зустрічей, 60 шкільних команд, 263 учасників і учасниць разом з тренер(к)ами… За цими цифрами тепло вдячності за співпрацю, енергія змінотворення, сподівання на майбутні зустрічі не лише у «віконечках» застосунків.  

Кожна з цих маленьких подій варта окремого опису й вдячності:

Знімок екрана о 15.36.10

  • "Прикордонний хаб» (Волинська, Львівська, Закарпатська області) влаштував музичну вечірку з конкурсами й квестами. Школи-учасниці презентували свої історії змін, розповідали про виклики та перемоги, ділилися здобутками й планами на майбутнє. Не могли не пригадати «візитівку» хабу – спільне виконання пісні в супроводі імпровізованого оркестру, яке й завершило зустріч. Тим більше, що метафора «Школа як оркестр» уже прозвучала в доповіді Мажени Рафальської.
  • Музика звучала й на зустрічі хабу КірОдВін (Кіровоградська, Одеська, Вінницька області), яка навіть потривала довше від запланованого часу. Квест-вікторина, обговорення шкільних історій, взаємні подяки, бажання спільних танців як на базовому тренінгу.
    205351577 509302563731005 1205545880300862068 n
  • Хаб ЗаПівніч (Житомирська, Рівненська, Хмельницька області) теж відзвітував, що все супер: урочисто і так по домашньому. Учасники/-ці мали квестову онлайн-кімнату та складали детективні історії про Інструмент демократичного розвитку школи.
  • ІфТеЧе (Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька області) завершили чудово. Грали в вікторину, разом переглядали презентації, які не встигли подивитися в перший день конференції. Потім маркували скрайбінги і в групах думали над подальшими планами. Завершили Скрябіним і фото в капелюхах випускниць/ків через відеофільтри, використовуючи можливості Зуму.
  • ПоСуХа (Полтавська, Сумська і Харківська області) взагалі влаштували «Капелюшкову вечірку»: наряджалися в реальні й віртуальні капелюхи та аналізували шлях шкільних команд у Програмі за допомогою «6 капелюхів де Боно». Завершили віртаульним врученням сертифікатів та фотосесією в капелюхах, а відгуки й слова вдячності писали ще й потім у соцмережах.Знімок екрана 1556
  • «Південний хаб» (Запорізька, Миколаївська, Херсонська області) створював віртуальний музей «Демократичної школи», експонатами якого стали символи змін у школах. Грали в бінго та шукали відповіді на виклики, з якими стикаються шкільні команди, актуалізували ресурси, будували плани на майбутнє.
  • «Хаб КиЧеЧе» (Київська, Черкаська й Чернігівська області) побудував зустріч з кількох елементів: складали лінію часу, пригадуючи окремі етапи участі в Програмі; аналізували факти й емоції, переваги й виклики демократизації шкільних процесів, робили висновки й продукували ідеї на майбутнє. За допомогою карткової вправи «Демократія для всіх» аналізували розвиток власних учительських компетнтностей. Шукали суперсили в собі та в запропонованих Програмою ресурсах.Як це було 2
  • «Східний хаб» (Дніпропетровська, Донецька, Луганська області) не відставав від колег у примірюванні капелюхів. А родзинкою зустрічі стало приборкання хвилі. Цей графічний образ дозволив проаналізувати шкільні процеси та відшукати серед них як ті, що зникають і перешкоджають руху вперед, так і ті, які зароджуються, набирають силу й визначають розвиток на даний момент.

5 років історії «Демократичної школи» завершено! Не прощаємося, адже якраз на конференції прозвучала новина, що Програма здобула підтримку та працюватиме в Україні в 2021-2024 роках. Продовження обов’язково буде…

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда