TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Підписано меморандум про співпрацю між ЄВЦ та Українським інститутом розвитку освіти

99431256 1389517581257192 6325514038390292480 n

Сьогодні, 21 травня 2020 року, відбулася церемонія підписання Меморандуму про співпрацю між Європейським центром Вергеланда (ЄВЦ) та Українським інститутом розвитку освіти (УІРО).

На церемонії були присутні:

  • виконавча директорка ЄВЦ Ана Перона-Ф'єльдстад,
  • директор УІРО Вадим Карандій,
  • старша радниця ЄВЦ та керівниця програми «Демократична школа» Ірина Сабор,
  • заступник директора УІРО Юрій Рибачук,
  • координаторка програми «Демократична школа» в Україні Христина Чушак.

Ана Перона-Ф'єльдстад відзначила головні напрямки для потенційної співпраці з УІРО з метою підтримки реформи освіти в Україні, які зафіксовані в меморандумі:

  • формування політик і розробка нормативних документів із реформування змісту освіти у відповідності до європейських стандартів та з дотриманням принципів демократії і поваги до прав людини, розроблення нових Державних стандартів на компетентнісній основі;
  • покращення методичної підтримки вчителів, зокрема, розроблення та апробація інноваційних матеріалів із розвитку громадянської компетентності наскрізно (через усі предмети) на рівні базової школи;
  • розробка відповідних ресурсів для закладів дошкільної освіти;
  • проведення досліджень якості освіти і моніторингу професійного розвитку вчителів, вихователів і адміністрації закладів освіти у сфері формування громадянської компетентності учнів і дітей дошкільного віку, а також впровадження нових підходів до оцінювання якості освіти;
  • підвищення кваліфікації вчителів базової школи, зокрема, проведення заходів із підвищення кваліфікації педагогічних працівників, а також посилення управлінських компетентностей адміністрації закладів загальної середньої і дошкільної освіти;
  • посилення фахового потенціалу українських експертів з освіти, тренерів та науковців.

Вадим Карандій, директор інституту, відзначив активну роботу ЄВЦ в освітній сфері в Україні. Відмітив, що завдяки зусиллям Центру одна з ключових наскрізних компетентностей – громадянська компетентність – докладно прописана та закріплена у важливих документах. Зокрема, у Державному стандарті початкової школи, а також у Державному стандарті базової освіти, створення яких підтримувалося програмою "Демократична школа". Саме зараз завершилося громадське обговорення Держстандарту базової освіти й стандарт переходить на затвердження Кабінетом міністрів.

Вадим Карандій зазначив, що актуальними питаннями співпраці є зміни в системі оцінювання в Україні, розвиток нових стратегій оцінювання, які мотивуватимуть учнів і допомагатимуть розвиватися і учням, і вчителям.

Також цікавим напрямком співпраці є розвиток змішаного навчання - через виклики, пов'язані з пандемією, всі країни працюють над цим. В Україні зараз тільки напрацьовуються системні рішення щодо змішаного навчання, тож кожен досвід є цінним та важливим.

УІРО також очікує на допомогу центру Вергеланда з розвитком дошкільної освіти. Адже  найближчим часом заплановане створення базового компоненту (Стандарту для дошкільної освіти).

Сподііваємося, що співпраця буде плідною й ефективною, та чекаємо її результатів.

DSC 1113r

***

Український інститут розвитку освіти – це державна установа, що творить змістовий та методичний фундамент сучасної конкурентоздатної загальної середньої освіти, розробляє проєкти системних змін у галузі, допомагає закладам освіти та педагогам реалізовувати державну освітню політику.

Інститут, заснований у 2019 році, бачить своїм головним завданням – бути впроваджувальною агенцією для реалізації докорінної реформи загальної середньої освіти, зокрема, втілення концепції «Нової української школи».

***

Європейський центр імені Вергеланда – це європейський експертний центр у сфері освіти для демократичного громадянства, прав людини та міжкультурного порозуміння, заснований Радою Європи та Норвегією у 2008 році з метою надавати підтримку державам-членам Ради Європи у реалізації політики у згаданій сфері.

Центр відкритий до співпраці з усіма 47-ма державами-членами Ради Європи і пропонує цілу низку навчальних програм, ресурсів та заходів для освітян, тренерів, науковців, політиків та громадськості загалом.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда