TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Підсумкова конференція третього циклу Програми: результати та наступні кроки

25-26 червня Всеукраїнська конференція Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа» зібрала практиків та експертів, задіяних у демократизації українського шкільництва. Понад пів сотні шкільних команд з усіх областей України розказали про результати своїх проектів, спрямованих на демократизацію шкільного середовища. На конференції були представлені досягнення Програми упродовж останнього року, методичні розробки і матеріали для вчителів та директорів, а також он-лайн інструменти для розвитку громадянських компетентностей.

На конференцію були запрошені й десять шкільних команд, що протягом минулого навчального року брали участь у компоненті Програми з наскрізного розвитку та оцінювання громадянських компетентностей у середній школі, розробленому у тісній співпраці з фахівцями, що працювали над освітніми стандартами Нової української школи.

Також були присутні представники шкіл, залучені до апробації нових стандартів якості освіти та інструментарію інституційного аудиту у співпраці з Державною службою якості освіти.

Участь у конференції взяли майже 300 осіб: вчителі і директори, школярі, батьки та представники місцевих громад, тренери мережі Програми, партнери, експерти, гості та журналісти.DSC 0798r

Присутніх вітали заступник Міністра освіти і науки Вадим Карандій, посол Норвегії Уле Т. Хорпестад, виконавча директорка Європейського центру ім. Вергеланда Ана Перона-Ф’єльдстад, голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак.

Традиційно найочікуванішою частиною конференції став ярмарок шкільних проектів «Як змінювати школу?» та презентація демократичних змін у школах і “пілотування”, що дозволили поглянути на шкільну реформу «зсередини». Учасники й учасниці знайомилися з напрацюваннями колег, нотували ідеї та ділилися власними здобутками в Програмі. Неабияк зацікавила гостей презентація онлайн ресурсів Програми «Демократична школа», що дозволять будь-якому зацікавленому шкільному колективу долучитися до новаторських інструментів демократизації шкільного життя.Demschool01 1

Впорядкувати отриману інформацію та окреслити напрямки подальшої діяльності допомогла робота в групах: «Навчаємось жити в демократії» щодо подальшого застосування та поширення досвіду Програми за шістьма тематичними напрямками:

  • Розвиток громадянських компетентностей: проектний підхід
  • Розвиток громадянських компетентностей: наскрізний підхід
  • Розвиток громадянських компетентностей: формувальне оцінювання
  • Розвиток громадянських компетентностей: синергія неформальної і формальної освіти
  • Внутрішня система забезпечення якості освіти: демократизація врядування
  • Посилення спроможності учнівського самоврядування

Присутні шкільні команди взяли участь також у ярмарку проектів і програм для розвитку громадянських та соціальних компетентностей у школі, де були представлені партнерські організації й ініціативи, до яких можуть долучитися освітяни й представники громад. Завершилася конференція надихаючою підсумковою промовою головної експертки Програми Мажени Рафальської «Компетентна школа: минуле, сучасне та виклики майбутнього» і душевною церемонією вручення сертифікатів школам та тренер(к)ам Програми.

Пора шкільних канікул та відпусток – чудовий час для перезавантаження, осмислення здобутків і народження нових ідей, з якими почнемо працювати вже восени. Будьте на зв’язку.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда