TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Почалася п’ята хвиля Програми

DSC 0594

28 січня в Києві відбулася конференція відкриття 5 циклу програми «Демократична школа». До демократичношкільної родини приєдналася ще 61 школа. Привітати нових колег приїхали тренер_ки Програми, організаторська та експертна команди, представництво шкіл-випускниць. З вітальними промовами виступили заступниця міністра освіти і науки України Любомира Мандзій, виконавча директорка Європейського центру імені Вергеланда Ана Перона-Ф’єльстад, заступник голови місії Посольства Норвегії Фредрік Артур. Як завжди натхненною та мотивуючою була ключова доповідь  експертки Ради Європи та ЄВЦ Мажени Рафальської.

DSC 0225

Після промов та спільного фотографування учасники й учасниці зустрічі в форматі живої бібліотеки знайомилися з досвідом участі в Програмі від «першоджерел»: директорів/-ок та вчительства малих і великих шкіл, тренерок/-ів, експертів. Багато з «книг» поєднували кілька різних статусів чи досвідів.  

Познайомилися з колегами та тренер_ками в регіональних осередках, отримали відповіді на актуальні питання, набралися натхнення та відваги – і відправилися в плавання п’ятою хвилею.

А щоб пливлося спокійніше та надійніше, беремо з собою цитати з виступів з виступів гостей (більше буде в наступній публікації J).

DSC 0228

Ана Перона Ф’єльстад:

  • В сучасному суспільстві неможливо вчити дітей лише знанням і не вчити повазі, довірі та співпраці. Учні повинні відчути на своєму досвіді інклюзивність, інтерактивне навчання, самостійну творчість, реальну участь у рішеннях школи та багато інших демократичних практик - і не лише стати добрими та активними громадянами, а й бути успішними в житті та на ринку праці. Дослідження показують, що громадянські компетенції є ключовими для досягнення успіху в демократичному суспільстві.

DSC 0395

Мажена Рафальська:

  • Демократія в школі – це не вседозволеність і не безмежність прав. Це багато обов’язків для усіх залучених осіб.
  • Завдання школи – навчання та виховання громадян. Це не додаткові заходи, а те, що відбувається щодня. Ми не знаємо, що станеться зі світом. Але ми можемо планувати, що буде в нашій школі, бо це залежить від нас. Маємо робити те, на що ми впливаємо.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда