TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Раз, два, три, чотири, п’ять… четверта хвиля починає працювать

52338417 2153238484756713 5215939418203881472 o 

Базові тренінги для 60 нових шкільних команд завершилися. Тренінговий марафон був настільки тривалим, що в деяких школах уже відбулися й презентації Програми та самооцінка з допомогою Інструменту демократичного розвитку школи, а інші команди лише вчора повернулися додому зі Львова. Вісім тренінгів у Києві, Полтаві та Львові пройшли успішно.

240 людей з усієї України пройшли чотириденне навчання, що передбачало знайомство з підходами Ради Європи до освіти з прав людини й освіти для демократичного громадянства, філософією та базовими поняттями Програми «Демократична школа», посібниками та практиками, що використовуються у Програмі.

Закономірно, що залишилися сумніви та питання, на які ще треба шукати відповіді. Очікувано, що всі хвилюються та не все розуміють. Зрозуміло, що важко спрогнозувати результат процесу, де півторарічна участь у Програмі – то лише початок демократичних перетворень.

Принаймні, було докладено всіх зусиль, щоб базові тренінги принесли максимум користі. Тренерські враження та відгуки учасниць і учасників були різноманітними, але позитивними й надихаючими.

Тішить, що багато людей (особливо з представників громади та батьківської спільноти) заявили, що зрозуміли, як і чим можуть допомогти своїй школі, а також про те, що знайшли однодумців чи стали такими. Багато відгуків було про усвідомлення власних помилок чи недосконалості, нерозуміння сутності демократії. Деякі учасниці й учасники зізналися, що раніше не замислювалися над сенсом і цінністю того, що вони роблять, не мали звички рефлексувати над зробленим. «Тепер буду діяти інакше!» – чи не найчастіший висновок з тренінгів, незалежно від місця чи часу їх проведення. Щиро вітаємо прагнення до змін та обіцяємо всіляку підтримку в їх реалізації. І пропонуємо кілька найяскравіших відгуків для натхнення:

  • Я в принципі відкрив для себе демократію у школі
  • Очікував готових рецептів, але зрозумів, що їх не існує
  • Участь у програмі – це як декомунізація у школі
  • Демократичне середовище – це не різнокольорові стіни та нові вікна, а єдина шкільна команда однодумців, яку об’єднують демократичні цінності
  • Раніше доводилося вишукувати громадянські компетентності в предметах. А виявляється, що вони є всюди, треба просто уважно подивитися і подумати
  • Є багато можливостей, які ми навіть не пробували використовувати

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда