TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Розпочався 4-й цикл Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа»

opening conference 

1 лютого в Києві відбулася конференція з нагоди початку роботи четвертого циклу Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа» за участі заступника Міністра освіти й науки України Вадима Карандія, посла Королівства Норвегії Уле Т.Хорпестада, виконавчої директорки Європейського центру імені Вергеланда Ани Перони-Ф’єльстад, експертки Ради Європи Мажени Рафальської, директорів/-ок 60 шкіл, що вперше долучаються до програми, більше 50 тренерок та тренерів.

Учасники заходу ознайомилися з трирічною історією Програми, почули надихаючу інавгураційну промову про сутність демократичних перетворень у школі, отримали нагоду поспілкуватися з керівницями шкіл, які вже мають досвід участі в Програмі. Закінчилася зустріч знайомством директорів шкіл зі «своїми» тренерами-консультантами та підписанням декларацій про співпрацю.

У вітальних промовах гостей було наголошено на особливій ролі освітянського середовища в трансформації суспільства. Як зазначив Вадим Карандій, децентралізація та зміни в школі потребують нових підходів і нових стосунків. Зміни в частині демократії, в розумінні громадянських свобод починаються саме в освітянському середовищі.

Пан посол Уле Т.Хорпестад розповів, що для нього зустрічі з освітянами стали доброю традицією. Команда Міністерства освіти, команда Європейського центру ім. Вергеланда, команда Програми «Демократична школа», шкільне керівництво та учителі своїми компетенціями дають підтримку змінам. Норвегія та Україна постійно співпрацюють у сфері політики й економіки та заради покращення рівня освіти. Для Норвегії дуже важливими є зміни та досягнення, які поширюються на все суспільство. 122 школи-учасниці вже активно застосовують напрацювання програми в своїй роботі. Хочеться вірити, що нові школи підхоплять цю хвилю й донесуть зміни й досягнення до своїх шкіл.

Ана Перона-Ф’єльстад зізналася, що ідея співпраці з Україною належала їй, але 10 років тому ніхто не міг навіть  уявити, що чекає попереду. Амбітне завдання Програми: готувати молодих громадян до викликів багатоманіття, мультикультурності та сталих змін. В умовах децентралізації кожна школа має що сказати і має багато роботи попереду. Тож програма сприяє діалогу між учасниками освітнього процесу в Україні, яким є що сказати один одному.

Старша тренерка Програми Мажена Рафальська вкотре наголосила, що демократія – це це не ціль і не результат. Це процес і шлях, яким ми будемо йти. Ми хочемо, щоб учні були активними і водночас відповідальними, щоб люди навчилися й відважилися довіряти один одному. Кожен день, кожна освітня ситуація, кожна наша (взаємо)дія – це нагода будувати демократію та діяти відповідно до цінностей і переконань.

У презентаціях прозвучали вражаючі цифри: за час реалізації програми до неї буде задіяно 240 шкіл, близько 70 тренерок та тренерів, а загальна кількість залучених осіб сягає 50 тисяч людей! Але ще більше за цифри вражають люди, їхнє натхнення й віддана праця.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда