TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Шкільний майданчик: територія навчання і дозвілля

uchni 9 klasu 1 

У Шкарівській загальноосвітній школі Київської області за ініціативи та активної діяльності учнівської громади створили шкільний освітній майданчик.

Під час участі у Програмі «Демократична школа» Шкарівська ЗОШ ставила собі за мету підвищити рівень участі дітей у прийнятті рішень загальношкільного значення. Ще рік тому адміністрація школи самостійно приймала рішення щодо облаштування й оформлення освітнього середовища, а думки дітей і батьків зазвичай не були враховані.

На черговій загальношкільній зустрічі учнівський актив запропонував облаштувати внутрішнє подвір’я школи, що було захаращене сміттям і непотрібними речами. Учні висунули ініціативу перетворити цей простір на комфортну територію для дозвілля, відпочинку, спілкування учнів, батьків, педагогів та громади села, а також проведення навчальних занять на свіжому повітрі.

 «Простір для відпочинку нам потрібен для спілкування, це майданчик для нових ініціатив, дозвілля та збору небайдужих громадян», – розповідає Олександр Гаврилюк, учень 9 класу. Завдяки Програмі «Демократична школа» учні зрозуміли, що вони є повноцінними учасниками освітнього процесу, тому можуть вносити свої пропозиції щодо розвитку школи.”

«Вже на першій зустрічі в рамках Програми, коли ми уявляли свою омріяну демократичну школу, діти відзначили багато цікавих моментів. Зокрема, неодноразово наголошували про сучасний освітній простір на свіжому повітрі та про можливість створення такої зони в нашому закладі», – коментує Олег Крутаков, директор школи.

На початку навчального року батьки учнів початкових класів ініціювали оформлення  ігрового середовища для дітей. Для реалізації цієї ініціативи учні, батьки, вчителі початкових класів зібрали близько тридцяти ідей для створення різних ігор на асфальті. Обговоривши кожну з них, обрали найцікавіші. Згодом за допомогою пензлів та фарб створили новий простір, де всі бажаючі можуть з користю проводити вільний час, розважатися й відпочивати.

«Спільне облаштування шкільного подвір’я стало справді важливою подією, оскільки батьки разом з дітьми втілювали свою власну ідею в життя! Для нас дуже важливо, що нас чує і підтримує адміністрація», –  ділиться враженнями Олена Пазюн, мама учня 3 класу.

Кроки для досягнення змін

Спочатку ініціативна група, до складу якої увійшли учні, вчителі, батьки, адміністрація (близько 20 осіб) провели спільне обговорення стосовно організації проектування шкільного майданчика. Потім вирішили провести опитування через соціальну мережу Фейсбук про те, що саме повинно бути на майданчику. До відкритого обговорення також долучилися інші активісти, які пропонували різні варіанти облаштування майданчика: зведення фонтану, бесідки, сцени тощо. Більшість пропозицій надійшло усно під час спілкування з учнями у шкільному бібліотечно-інформаційному центрі. Тоді члени учнівського самоврядування зібрали всі ідеї та пропозиції і втілили їх у проекті.

Наступним кроком стало створення учнями та адміністрацією школи спільно з Сергієм Мазуренком, інженером-електроніком школи, ескізу ландшафтного дизайну майданчика у форматі 3D. В результаті вдалось врахувати думки кожного та прорахувати детальний бюджет проекту.

Оскільки проект передбачав чималі фінансові витрати, було прийнято рішення звернутися до сільської ради за підтримкою даної ініціативи. Учні школи підготували презентацію проекту, яку представили на сесії сільської ради. За словами учениць 9 класу Юлії Сергієнко та Ангеліни Руденко, презентувати проект для депутатів було досить хвилююче та відповідально, адже такий досвід у дітей був уперше. Учнівська пропозиція отримала схвальні відгуки. Проект ввійшов до низки інших проектів громадського бюджету, а його зміст було розміщено на сайті Шкарівської сільської ради.

«Наші діти вперше брали участь у сесії сільської ради і презентували проект «Шкільний майданчик: територія навчання і дозвілля». Тепер проект подано на бюджет участі, а ми допоможемо їм розробити інформаційну кампанію», – Тетяна Руденко, мама.

Учні разом з батьками підготували інформаційні листівки для мешканців села, закликаючи їх підтримати шкільний проект під час голосування, яке тривало з 1 по 31 травня. За результатами голосування проект отримав 60% голосів від населення. Сільська рада підтримала цю ініціативу і профінансувала проект-майданчику у розмірі 50 тис. грн.

«Вражає зміна дітей! На перших зустрічах у школі запам’яталися розгублені обличчя учнів та їхні хаотичні думки, особливо, у процесі планування змін: «Що ж ми можемо зробити, цим же займаються дорослі, як залучити більше дітей до справ школи…» На підсумковій зустрічі у колі сиділи діти з упевненим поглядом, усмішкою, діти вільно говорили про те, як вони ініціюють та вирішують питання, діють і насолоджуються результатами!», – коментують тренери Програми Людмила Микитюк, Ольга Боярчук.

Всі кроки – реальні! Незважаючи на бюрократичні перешкоди та застарілі норми, адміністрація, учні та батьківська спільнота Шкарівської ЗОШ об’єднали зусилля і спроектували новий простір, який принесе користь усім учасникам освітнього процесу.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда