TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Традиції, що народжуються прямо зараз

Уся країна готується до тривалих зимових свят. Для шкіл це означає підведення підсумків навчального семестру та року, підготовку до концертів та маскарадів. Традиції та ностальгія в цей час набувають особливої цінності. А ми й далі думаємо й говоримо про зміни. І про зміну традицій теж).

До вашої уваги добірка новин зі шкільних публікацій у фб-групах.

  • Оноківська школа поставила собі за мету оновити та активізувати учнівське самоврядування. Якого в школі раніше просто не було. «Хочемо, щоб наші учні були якомога більше залучені до процесів змін на краще, а головне – до процесів прийняття рішень! Наше головне завдання – виховати громадян, які вміють приймати рішення, домовлятися і брати на себе відповідальність за результат», – вирішила шкільна команда. Здійснивши необхідні підготовчі процедури, до Дня місцевого самоврядування в Оноківській ЗОШ І-ІІІ ст. були проведені І та ІІ тури виборів до шкільного учнівського парламенту та вибори президента школи. Вітаємо обраних депутатів та президента школи й бажаємо їм успіхів у новій справі для нас усіх.
  • “У рамках програми «16 днів проти гендерного насильства» з 25 листопада по 10 грудня в ОНЗ «Апостолівська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів №1» було проведено серію тренінгів для учнів 9-10 класів за тему «Рівні гендерні права» і «Права, обов’язки та стереотипи».
    Спекотна дискусія під час тренінгу щодо обов’язків чоловіків та жінок усе-таки закінчилася спільним рішенням: права та обов’язки жінок і чоловіків нічим не відрізняються. І жінки, і чоловіки можуть готувати їжу й мити посуд, а також ремонтувати машини і служити в ЗСУ” 
  • “У Жидачівській гімназії ім.О.Партицького разом із учнями 10 та 11-го класів провели заняття на тему “Борці за права людини”. Обговорили Загальну Декларацію прав людини; пригадали основні поняття теми: права людини, права дитини, Конвенція ООН про права дитини, політичні репресії, апартеїд, тощо.
    Основною метою цього заняття було дізнатися про деяких активістів XX та XXІ століття у галузі захисту прав людини; формувати повагу до прав людини, відповідальності та вміння відстоювати свої права. Тому ми ознайомились із діяльністю таких визнаних лідерів як Нельсон Мандела, Махатма Ганді, Аун Сан Чу Чжи, Мартін Лютер Кінг, Нгаванг Сандрол, Василь Стус. І цей перелік можна продовжити… Розмовляючи про борців за права людини ми не змогли не згадати і про Надю Мурад Басі Таха – іракську правозахисницю, яка в 2018 р. отримала Нобелівську премію миру; про нашого співвітчизника – Олега Сенцова, якого у 2018 р. Європарламент нагородив премією “За свободу думки” імені Андрія Сахарова. Треба було бачити, як зацікавлено слухали гімназисти лист Олега Сенцова до Європарламенту (адже сам він не зміг приїхати на нагородження, тому написав листа), -“мурашки по тілу”… До речі, про деяких діячів учні підготували інформацію у вигляді презентацій самостійно. Об’єднавшись у невеличкі групи, підбирали відповідну інформацію про того чи іншого борця за права людини.
    Післямова. Ідея та чимало матеріалу для проведення заняття взята із книги “Компас” (посібник з освіти в галузі прав людини за участю молоді), яку ми відкрили для себе, будучи учасником Всеукраїнської Програми “Демократична школа”. Так що рекомендуємо”.
  • У пілотних школах продовжується апробація вправ із посібників Ради Європи для формування громадянських компетентностей на різних уроках. Впроваджується загальношкільний міждисциплінарний підхід. А ще створюються й підтримуються нові традиції чаювання з адміністрацією школи (наприклад, у Ніжині), нестандартних педрад (наприклад, у Ірпені та в Миргороді). А більша кількість незвичних уроків уже навіть сприймається як звична справа.

А які традиції створюєте чи започатковуєте ви у своїх школах? Які з них «приживаються»? Від яких колись звичних стереотипів відмовляєтеся і чому?

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда