TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Тривають “польові тренерські роботи” в нових школах

iamnytsia

Станом на сьогодні, 18 березня, 18 шкіл четвертого циклу вже дочекалися перших тренерських візитів. Запоріжжя, Донеччина, Івано-Франківщина, Львівщина, Харківщина, Черкащина, Миколаївщина, Полтавщина, Волинь, Житомирщина, Луганщина, Тернопільщина… географія проекту охоплює всю Україну, від сходу до заходу й від півночі до півдня. Під час зустрічей тренерських і шкільних команд відбулися презентації Програми та обміркування очікуваних шкільними громадами змін. Тренери допомогли школам оцінити рівень виконання ними стандартів у кожній з трьох сфер шкільного життя – демократичне середовище та демократичне врядування, співпраця з громадою, освіта для демократичного громадянства й освіта з прав людини. Визначили сильні й слабкі сторони кожної школи, але не для порівняння чи рейтингування, а щоб визначити власні початкові точки, від яких будуть починатися зміни. Робота була непростою й тривалою, але ж усі знають, що шлях до змін не буває коротким і швидким.

Ось як описують ці події шкільні команди:

 Стандарти, яких ми хочемо досягнути на шляху до демократизації, потребують переосмислення системи цінностей не лише в організації освітнього процесу. Це наш перший виклик самим собі і ми його приймаємо (Смілянська школа №15)

 Понад 9 годин напруженої роботи. Було все: і критика, і нерозуміння, і небажання змін, але все-таки відбувся діалог. Учні, батьки, вчителі, адміністрація разом працювали, обговорювали спільні проблеми, а головне – почули одне одного (Лозівська школа №11).

 Під час заняття особливо приємно було спостерігати за роботою дітей, які міркували, робили змістовні висновки, вносили власні пропозиції. Хто бажає долучитися до роботи ініціативної групи – Ласкаво просимо! (школа №19 м. Луцька)

 Перший крок зроблено. Ми здійснили глибокий самоаналіз, виявили проблеми, над якими будемо працювати (Старицька школа)

 Робота з «Інструментом демократичного розвитку школи» проходила з суперечками… Тон задавали учні. Вони дуже уважно читали питання для обговорення і вимагали конкретики. Ми зрозуміли, що нам бракує деяких внутрішніх документів, потрібна значна робота з навчальними планами, є резерви для партнерства та співпраці з місцевою громадою (Бродівська гімназія)

 Попереду багато роботи, але ми налаштовані рішуче! Вперед до демократичних змін! (Бутівська ЗОШ)

Насправді, тренерський візит – це не перша подія Програми для кожної школи. Йому передувала участь чотирьох представників/-ниць шкільної команди в базовому тренінгу для ознайомлення з підходами та принципами Програми, поглиблення розуміння демократії та прав людини в школі. Наступним кроком стало виконання завдання в гугл-класі – презентація Програми шкільному колективу та напрацювання спільного бачення участі в ній усіма учасниками освітнього процесу. В деяких школах презентації відбувалися на педрадах, в деяких – на батьківських зборах, десь – на загальношкільних конференціях та спеціально організованих зустрічах. Школи запросили до співпраці місцеві громади та сподіваються на підтримку й взаємодію. А ми сподіваємося, що участь у Програмі для шкіл нового набору буде результативною й дієвою, а співпраця з ними триватиме й надалі.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда