TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Українські школи ділилися досвідом змін у Норвегії

5bed3814250a8062532364

14-16 листопада українська делегація стала активною учасницею конференції, присвяченої 10-річчю Європейського Центру ім. Вергеланда. Разом з Міністеркою освіти і науки Лілією Гриневич до складу делегації увійшли представники й представниці Програми “Демократична школа”. Адже Програма за підтримки ЄВЦ в Україні працює вже четвертий рік. Наші школи навчилися долати виклики, набули досвіду впровадження змін, отримали компетентності, якими можуть поділитися з іншими. Отож, серед 30 шкільних команд з усього світу на конференції були 6 українських шкіл з різних регіонів: Чернівецька, Полтавська, Запорізька, Київська, Донецька, Сумська області.

«Наша реформа шкільної освіти стартувала цього року – вона є пріоритетом Уряду та держави загалом. Хочу підкреслити, що, говорячи про середню освіту в Україні, ми маємо на увазі близько 3,9 млн школярів, 441 тис. вчителів, понад 16 тис. шкіл. Це величезна система, і для нас це також виклик. Для розуміння, кількість дітей в нашій системі шкільної освіти еквівалентна 74% усього населення Норвегії. Робити такі трансформації Міністерство наодинці не може, і ми, зокрема, вдячні Вергеланд Центру, який заснований Радою Європи та Норвегією, за підтримку змін, адже він став дійсним партнером для нас для впровадження демократичного врядування у наші заклади освіти, розвитку громадянської компетентності», – розповіла Лілія Гриневич.

Безумовно, можливість поспілкуватися з однодумцями з усього світу була цікавою та надихаючою та української делегації. Але не менш важливою стала нагода вислухати та почути українців – представниць/ків урядових і неурядових структур, школярок та педагогів, тренерок та менеджерок Програми. Офіційна комунікація та неформальний обмін думками допоможуть налагодити співпрацю й партнерство замість конкуренції й суперництва.

Лілія Гриневич також в Осло виступила на панельній дискусії в межах конференції, присвяченій 10-ій річниці діяльності Європейського центру імені Вергеланда. Зокрема, Міністр розповіла про підтримку реформ в Україні, а також підкреслила високу ціну, яку мусила заплатити Україна за європейський вибір.

Дещо незвична новина наостанок. Реформа шкільної освіти Норвегії лише розпочинається і здійснюватиметься в межах 2020-2032 років. Тож норвезькі освітяни будуть використовувати досвід українських колег.

«Ми хочемо, щоб між Норвегією та Україною було більше горизонтальних зв’язків – між окремими інституціям, університетами тощо. Я підтримую важливість розвитку демократичних цінностей у школі – розвитку критичного мислення, здатності культурної дискусії, медіаграмотності, яка вкрай важлива для життя в сучасному демократичному суспільстві. В Норвегії ми намагаємось розвивати ці речі з дитячого садка», – повідомив Міністр освіти і інтеграції Норвегії Ян Торе Саннер.

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України

www.mon.gov.ua

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда