TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Відбулася онлайн-конференція "Компетентнісне навчання у базовій середній школі"

Підсумкова конференція компоненту Програми «Формування та оцінювання громадянських компетентностей» відбулася 2-5 лютого 2021 року в онлайновому форматі.Дизайн без назви (2).jpg

Мережа шкіл та освітяни, які працюють в Програмі «Демократична школа», упродовж останніх років активно докладається до розробки й пілотування нових підходів до розвитку громадянських компетентностей у школі. Чимало з цієї роботи відображено у новому Державному стандарті базової середньої освіти.

Одним із завдань конференції була презентація широкому загалу освітян опрацьованих матеріалів та інструментів для формування й оцінювання громадянських компетентностей у 5-9-х класах у контексті Нової української школи. Також учасники цього компоненту Програми підвели підсумки багаторічної співпраці й  обмінялися досвідом з представниками трьох країн: України, Грузії та Молдови.Дизаин без назви 9

Короткий зміст конференції з посиланнями на матеріали та публікації:

День перший, 2 лютого

На офіційному відкритті конференції присутніх вітали

  • Ерік Сведал, Посол Норвегії в Україні 
  • Вадим Карандій, директор Українського інституту розвитку освіти (TBC)
  • Ана Перона-Ф’єльдстад, виконавча директорка Європейського Центру Вергеланда

Координаторка програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа» Христина Чушак презентувала попередні результати проєкту “Формування й оцінювання громадянських компетентностей у 5-9-х класах”.

З лекцією «Добробут та культура демократії у цифрову добу» виступила Паскаль Момпуа-Ґайяр, екпертка Ради Європи з освіти для демократичного громадянства і прав людини.

Дизайн без назви (6).jpg

Наступна подія першого дня – Zооm-сесія «Зірки відповідають на питання “Як розвивати громадянські компетентності в школі”. Зірковими спікер(к)ами були:

  • міністерка освіти та науки у 2016-2019 рр., натхненниця Нової української школи Лілія Гриневич,
  • переможиця Global Teacher Prize Ukraine 2020 у номінації «вчитель громадянської освіти» Леся Юрчишин,
  • переможець національної премії Global Teacher Prize Ukraine-2020 Василь Дяків,
  • переможиця національної премії Global Teacher Prize Ukraine-2019 Наталя Кідалова.

Увечері всі зацікавлені змогли відвідати або подивитися в запису вебінарТулбокс: практичні інструменти для розвитку громадянських та соціальних компетентностей на різних предметах ” від авторок розробок та вправ.Колаж(3).png

  • Ольга Боярчук, тренерка Програми,
  • Людмила Микитюк, тренерка Програми,
  • Олена Колодяжна, заступниця директора КЗ "Мереф’янський медичний ліцей",
  • Анжела Карімова, вчителька Чернівецької ЗОШ № 5,
  • Таміла Осташко, заступниця директора Верхньодніпровської СЗШ №5 І-ІІІ ступенів",
  • Валентина Якименко, заступниця директора Канівської гімназії імені Івана Франка 

розповіли не лише про досвід розробки вправ, а й про переваги і виклики їх використання в школі, реакцію колег та учнівства, можливості користування Тулбоксом для всіх охочих.

День другий, 3 лютого

Розпочався з експертної дискусіїЦифрове громадянство та громадянські компетентності в школі.  Досвід України, Грузії та Молдови”. (найближчим часом запис дискусії буде доступний на Youtube-каналі)Дизайн без назви (3).jpg

Модераторки: Ірина Сабор та Оксана Пасічник

Учасниці/-ки дискусії:

Ана Перона-Ф’єльдстад, виконавча директорка Європейського Центру Вергеланда

Раїса Євтушенко, Міністерство освіти і науки України

Ахмет Мурат Кіліч, Рада Європи, керівник проекту «Цифрове громадянство»

Коріна Лунгу, старша консультантка Міністерства освіти, культури та досліджень Республіки Молдова;

Йосиф Молдовану, експерт у сфері освіти з прав дитини Республіки Молдова;

Натія Нацвлішвілі, Національний центр підвищення кваліфікації вчителів, Грузія.

Важливі виклики й особливості функціонування освітніх систем різних країн в умовах пандемії, винесений досвід та засвоєні уроки, цифрове громадянство, практичні аспекти формування громадянських компетентностей – це лише частина обговорених тем.

Не менш важлива подія цього дня – віртуальна виставка шкільних проєктів з розвитку громадянських компетентностей, реалізованих в Україні, Молдові та Грузії. Запрошуємо знайомитися, надихатися та спілкуватися з колегами, які їх реалізовували. 

Выставка проектів  03.02.21.png

День третій, 4 лютого

Підсумки роботи міжнародного компоненту програми разом з учасницями й учасниками підводила експертка Ради Європи з освіти для демократичного громадянства і прав людини Паскаль Момпуа-Ґайяр. За допомогою технології відкритого простору учасниці й учасники заходу визначили зони зростання та вдосконалення, обговорили досвід та виклики освітнього процесу онлайн, особливості командної роботи та розвитку співпраці, турботи вчительства про власне благополуччя та ін.

Друга частина третього дня і початок четвертого – можливість для вчительства, що працює в школах-учасницях програми «Демократична школа», взяти участь у майстернях з 4 тем:

Дизайн без назви (1).jpg

  • Розробка вправ та їх адаптація до свого предмету
  • Як використовувати вправи з Тулбоксу онлайн
  • Формувальне оцінювання
  • Виклики розвитку громадянських компетентностей в Інтернеті, обмін досвідом

День 4, 5 лютого

Після завершення циклу майстерень шкільні команди разом зі своїми тренер(к)ами підвели підсумки дворічної співпраці, обмінялися враженнями й обміркували перспективи.

Ми всі сподіваємося, що це було не лише прощання, а й народження ідей для нових зустрічей і нової співпраці. Будемо радіти успіхам шкіл-випускниць і підтримувати їхні починання.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда