TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Як розвивати громадянські компетентності в позаурочній роботі: досвід Ірпінської школи №2

Хоч громадянська освіта давно стала невід’ємною частиною шкільного життя, досі доводиться чути, що цю змістовну лінію складно реалізовувати. Не вистачає часу на додаткові завдання, не завжди є цікаві й змістовні пропозиції, які можна було б упровадити в школі. А тепер ще й дистанційка… Хоч би знаннєвий компонент реалізувати, не до витівок з додатковими завданнями.

Але є школи, які успішно адаптувалися до нових умов і готові ділитися секретами. Сподіваємося, досвід ірпінських педагогів з використання можливостей різноманітних українських та міжнародних програм для розвитку громадянських компетентностей учнівства зацікавить небайдужі шкільні команди.

122447259 3869838899701678 3074311662952186292 nОсь що розповіла нам вчителька англійської мови Ірпінської СЗОШ №2, регіональна координаторка проєкту «М18» Світлана Меркулова.

Ірпінська спеціалізована школа №2 є випускницею 1 хвилі програми «Демократична школа», однією з учасниць пілотного проєкту «Формування і оцінювання громадянських компетентностей» та командою, яка завжди відкрита до змін та експериментів.

  • Як Ви і Ваша школа долучилася до проєктів з розвитку громадянських компетентностей і чия була ініціатива участі?

Ірпінська школа №2 подала заявку у першій хвилі програми «Демократична школа» і стала її учасницею. Програма дала можливість зрозуміти важливість залучення учнівської та батьківської громади до вирішення шкільних питань. Ми стали активніше співпрацювати з громадою міста.

У 2016 році в Ірпені вперше було оголошено конкурс проєктів Громадського бюджету міста. Наша школа розробила і подала 4 проєкти, 3 з яких перемогли і були реалізовані. Найвагомішим для мене, звісно ж, став мій власний проєкт «Шкільна велопарковка». Учні давно просили виділити їм якийсь куточок для велосипедів, тож ідея витала у повітрі. Разом ми написали проєкт, і учні провели масштабну агітацію, щоб залучити громаду міста до голосування за нього. Інші 2 шкільні проєкти змінювали ситуацію не лише в школі, а й у цілому місті. Адже ми створили Медіа-центр для жителів Ірпеня та обладнали спортивний зал, де тепер проводять міські та обласні змагання. Приємно, що мешканці повірили нам та підтримали.

Ще один приклад організованого мною учнівського проєкту – шкільний wi-fi. В моєму 11 класі навчалася президентка школи. Однією з її передвиборчих обіцянок було створення шкільного wi-fi. Ми організували та провели шкільний ярмарок, під час якого зібрали кошти для закупівлі обладнання. Ну, а далі діти мене здивували… Вони самостійно звернулися до очільників міста( ох, і влетіло тоді мені)))) та отримали від них допомогу у вигляді оплати всіх монтажних робіт та підключення до мережі….120933708 3823142131038022 5394285294330305940 o

  • Як вплинула участь у проєктах на учнівство та вчительство школи №2? Як відобразилося це на співпраці з батьками й громадою?

Розвиток громадянських компетентностей є надважливою умовою виховання свідомих громадян. Саме тому Ірпінська СЗОШ №2 разом із ще двома освітніми закладами у Києві та Запоріжжі започаткувала у 2015 році новий проєкт «М18». Назва означає молодь, молодша вісімнадцяти років.

Проєкт має амбітні цілі:

  • ознайомити юних виборців з основою демократії – правом вільного волевиявлення,
  • допомогти зрозуміти політичну ситуацію на тлі виборів,
  • навчити розрізняти відмінності у партійних і передвиборчих програмах та уважно оцінювати обіцянки політиків,
  • на практиці побачити роботу виборчих дільниць та включитись у вибори, які проходять  у формі імітаційної гри для старшокласників в багатьох містах України одночасно.

Головна мета проєкту – виховання активних та відповідальних громадян демократичного суспільства, формування критичного мислення, спроможності свідомо та відповідально робити свій вибір у житті. У 2015 році під час виборів мера міста у нашій школі вперше в Україні було створено дитячу виборчу дільницю. У 2018 діти обирали партії, а у 2019 взяли участь у виборах Президента України разом із 13-ма тисячами юних виборців із 15 областей.

Принципово важливим у цій грі є те, що всі ролі - голова виборчої дільниці, секретар, члени комісії, спостерігачі , служба безпеки та навіть екзит-пол -  виконують діти. У підготовчий період з учнями проводять тренінги та заняття, на яких їх знайомлять із програмами кандидатів та вчать критично їх оцінювати.

Учасники мають зробити вибір, орієнтуючись лише на зміст передвиборчих програм кандидатів у Президенти. Імена кандидатів у Президенти були приховані за літерами (Кандидат «А», Кандидат «Б» тощо). Юні виборці за спеціальними критеріями визначалися, яка програма є найбільш відповідною для розвитку України, та обирали ту, що найбільше відповідає їхнім власним переконанням.

122094390 3866591783359723 4853942106311640160 nВ минулому році до участі у грі долучилися учні 4-го класу. Діти в ігровій формі вперше обирали президента свого класу та створювали власні політичні партії та програми. Хтось скаже: «Рано!», мовляв, тягнемо дітей у політику… Та ми вважаємо, що виховувати активну громадянську позицію й свідоме відповідальне ставлення до громадянських обов’язків не буває зарано. До 13-15 років активність має стати життєво необхідним вибором кожної людини, тоді у 18 ми побачимо юних політиків, творців нашої держави, якими ніхто не зможе маніпулювати. Можливо тоді у нас з’явиться шанс на чесні вибори та компетентну ефективну владу.

В останній день осені 2019-го я була  співорганізаторкою наймасштабнішої дитячої події в Ірпені – Першого дитячо-юнацького форуму «Молодші 18 – Ми можемо більше». Ця подія – моя гордість! Активну участь у ній взяли заклади освіти та громадські організації Ірпеня.

Ви би бачили, що робилося у приміщенні Ірпінської міської ради, яке на один день захопили діти! Приймальня мера – для майстер-класу, заступника – для цікавих зустрічей, актова зала – для шоу з депутатами. Безліч активностей, мотивуючих промов та цікавих гостей! Все силами дітей! Ми це зробили!!!

Метою форуму було:120395905 3801813443170891 6821248976880544824 o

 − відкрити двері Ірпінської міськради для дітей і створити комунікативну платформу для зустрічі й спільного обговорення молодіжних проблем й пошуку шляхів їх вирішення;

− підвищити рівень обізнаності дітей і молоді щодо діяльності місцевого самоврядування, мотивації до участі в політичному й соціальному житті міста;

− залучити депутатів Ірпінської міськради, громадських діячів, експертів у різних галузях до діалогу з дітьми і молоддю не як зі школярами, а як із громадянами міста;

− поширювати кращі методи і форми роботи з дітьми і молоддю для формування їхньої активної громадянської позиції;

− презентувати можливості різних організацій та установ для підтримки й розвитку дитячих і молодіжних проєктів;

− зміцнювати молодіжне самоврядування, розширювати мережу партнерства М18.

Форум мав колосальне значення не тільки для молоді міста. Навколо події об’єдналося багато підприємців та громадських організацій, які брали участь у ролі партнерів та стейкхолдерів, волонтерів та спікерів, що проводили для дітей цікаві майстерки і диспути. Ірпінська громада стала більш активною та згуртованою і усвідомила свою відповідальність за розвиток молодого покоління.

  • Що б Ви порадили школам/учителям, які хочуть розвивати громадянські компетентності? Де шукати можливості?122456218 3866592053359696 6692791595172986827 o

Перш ніж навчати громадянських компетентностей чи розвивати їх, необхідно самим їх набути, адже неможливо вчити тому, чого не знаєш сам(а). Важливо розвивати необхідні компетентності в собі. Чого варта лише здатність сприймати інших такими як вони є, не засуджуючи та не нав`язуючи своєї думки, дати право іншим бути іншими.  Існує багато можливостей для власного професійного зростання. Це, наприклад, нещодавно створений цикл онлайн-курсів на платформі Prometheus  під назвою "30 кроків до нової української школи: навчаємо громадянина". До циклу курсів входить "Стартуємо до успішної школи", «Секрети успішних директора і директорки школи», «Успішне вчителювання – прості рецепти на щодень» та  «Школа та громада для дитини». Крім того, є курс "Я знаю гендер" та безліч інших можливостей на різних платформах при бажанні онлайн-навчання чи оффлайн проєктів.

122093094 3857738737578361 7835619993288350240 o

Восени в Ірпені мали відбутися вибори мера, тож діти теж готувалися обирати його в вже звичайному для них форматі на дитячих виборчих дільницях. Проте оголошення карантину та заборона відвідувати навчальні заклади внесли певні корективи, але не стали на заваді розвитку демократії.

Ми перейшли в онлайн-формат та, випередивши чинного президента, провели справжні вибори в смартфоні. Такий формат дозволив залучити юних виборців з інших навчальних закладів, хоча учні нашої школи сумують за атмосферою оффлайн-виборів.

Учні створили гугл-форми для голосування, а сама передвиборча кампанія відбувалася на сторінках Instagram та Facebook. Засідання комісії, прийняття присяги, контроль за дотриманням законності, голосування та підрахунок голосів - усі ці елементи вдалося зберегти в онлайн-форматі. Так що наші "цифрові громадяни пандемії" набули нових навичок, розвинули свої компетенції та показали дорослим, що для них не існує нічого неможливого.

А хіба є в нас тепер шанс не прагнути розвитку й змін, якщо молодь веде за собою? Не зупиняймося!  

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда