TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Як українські виховательки вчаться чути голос дитини

IMG 1736З 2020 року програма “Демократична школа”, крім шкільного напрямку, розширила свою діяльність на дошкілля. Адже основи поведінки дитини закладаються значно раніше, ніж вона піде до школи. Демократичні стосунки всередині дитячого колективу, спілкування дітей з педагогами, а педагогів - з батьками та між собою мають будуватися на засадах рівності, поваги й відповідальної співпраці. Правда, незвично чути таке стосовно дитсадка? Ми це розуміємо, тому й почали з фасилітованого навчання для педагогів-«дошкільнят».

У жовтні 2021 року стартував  восьмитижневий курс «Почути голос дитини: культура демократії в дошкіллі», розроблений у партнерстві з Всеукраїнським фондом «Крок за кроком» та Українським інститутом розвитку освіти. До участі в курсі були запрошені команди 10 дитячих садків з різних регіонів України. Кожна команда складалася з 3 осіб, які представляли педагогічний склад, методичну службу, керівництво закладу. Переважна більшість учасниць курсу мають чималий досвід роботи в дошкіллі – 10 років і більше, а їхньою мотивацією до навчання була можливість поділитися досвідом з колегами та актуальність запропонованого змісту для повсякденної роботи. Іл13

Працівницям дитячих садочків непросто було знайти час для навчання, адже їхня робота – це постійна взаємодія з дітьми. Відтак, фасилітовані зустрічі відбувалися під час дитячого денного сну й були максимально інтенсивними. Для роботи команди використовували комп’ютери, які є в дошкільних закладах. 

іл1Ще одна перепона – невисока цифрова компетентність педагогів дошкілля та відсутність власних гаджетів. Не всі навіть мали власний e-mail. Проблему вдалося вирішити, організувавши очну зустріч-знайомство. Тут учасницям допомогли зареєструватися на онлайн-платформі та подолати стрес від освоєння цифрових технологій, спробувати працювати онлайн і офлайн. Незвичний формат роботи став не лише серйозним викликом, але й нагодою опрацювати культуру онлайнової взаємодії.

“Тренерки були приємно вражені відповідальністю й зацікавленістю учасниць курсу: майже всі вони щоразу були присутні на спільних заняттях та переглядали записи зустрічей, якщо не змогли їх відвідати. Користувалися популярністю форум і спільні обговорення питань. А домашні завдання, до котрих на початку ставилися з пересторогою, стали сприйматися як корисна цікавинка”, - зазначила координаторка проєкту Юлія Найда.

Іл0

Важливий елемент курсу – обговорення тем різноманітності та різновимірності ідентичностей. Виходячи з цього, міркували, як доцільно спілкуватися з дітьми й формулювати меседжі так, щоб не зашкодити дитині, а принести користь. Для учасниць важливо було почути думки інших і зрозуміти, як їхній досвід можна застосувати у власній роботі. В результаті спільної роботи вдалося скласти чималий список переваг демократичного садочка, які стосуватимуться дітей, вихователів, батьків та громади в цілому. 

Координаторка курсу Наталя Заєркова: “Ознайомлення з Рамкою компетентностей для культури демократії Ради Європи спричинило справжній переворот у свідомості. Слухачки курсу усвідомили, що на дітей впливають не стільки спеціальні зусилля та організовані заняття, а  й щоденна тісна взаємодія  в сім’ї та в садочку”. 

Учасниці курсу вчилися враховувати думку дитини, зчитувати “приховані повідомлення”, що стоять за звичними словами, та звертатися до дитини, враховуючи її інтереси й потреби. Серед особистих здобутків - усвідомлення цінності рефлексії (Що відчуваю я?) та спільного обговорення процесу й результатів навчання; більше емпатії до дитини та впевненості в собі; готовність і бажання переконати колег та батьків  у необхідності зміни підходів.

іл4

“Я би хотіла, щоб цей курс пройшли всі вихователі нашого садочка, тому що матеріали курсу змінюють ставлення до дітей, вчать ефективному спілкуванню з малечею...”, - поділилась думками слухачка курсу в підсумковій анкеті. Ми також хочемо, щоб якомога більше педагогів завдяки пройденому навчанню відчули більше впевненості в своїй компетентності, систематизували знання, покращили цифрові вміння, освоїли сучасні форми взаємодії. 

Іл12

Адже все це вдалося нашим учасницям. І по завершенню навчання вони планують навчити колег роботі з новими підходами, створювати власні навчальні матеріали на основі здобутих компетентностей, внести зміни в освітній простір садочка й перебудувати роботу з батьками. Пілотне випробування фасилітованого курсу «Почути голос дитини: культура демократії в дошкіллі» дозволило не лише підвищити компетентності «студенток», а й зробити висновки щодо внесення коректив, які дозволять удосконалити курс та зробити його ефективнішим і максимально відповідним запитам педагогів дошкілля.

Слідкуйте за анонсами і чекайте оголошення наступних наборів учасників і учасниць на фасилітоване навчання від програми “Демократична школа”. 

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда