TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Як вчити громадянським компетентностям під час карантину? Досвід Запорізької школи №101

Знімок екрана о 16.46.32

"Від початку участі в Програмі дороговказом школи стала Рамка компетентностей для культури демократії. За словами педагогів, «метелик» розправив крила перетворень, креативу, дій учителів. Посібники Ради Європи, онлайн бібліотека та тулбокс змінили підходи до викладання. Процес навчання став іншим, бо тематика ОДГ/ОПЛ включена до більшості предметів, а у календарно-тематичному плануванні на ІІ семестр з’явилися заплановані вправи з посібників. Учителі надали перевагу активним та інтерактивним методам навчання, адже вправи з посібників неможливо проводити, сидячи за столом та гортаючи підручник))).

У зв’язку з пандемією COVID-19 та впровадженням елементів дистанційного навчання перед педагогічним колективом школи № 101 постало одразу декілька викликів:

  • Як правильно і зручно для всіх організувати освітній процес на відстані та налагодити взаємодію?
  • Чи можливо дистанційно продовжувати тематику ОДГ/ОПЛ? Як це робити?

Під час першого тижня було «гаряче», але …впоралися!

Виконання вправ з посібників Ради Європи на командотворення протягом року дало змогу зберегти командний дух і під час карантинних обмежень. Ми підтримували одне одного, учнівське самоврядування «Агенція змін» підтримувало інших дітей, проводячи активності та втілюючи власні ініціативи онлайн.

Вже в перші дні дистанційного навчання побачили на блозі учителя обслуговуючої праці Альони Бочарової вправу «А що, якщо...?» з посібника «Компасіто». Вправа була модифікована під тему уроку, а визначений каскад наслідків з’явився на інтерактивній дошці padlet. (https://voshodyaschiy.blogspot.com/p/blog-page_74.html)

На думку вчителів початкової школи, вправи з посібників можуть урізноманітнити освітній процес:

  • Чи можна проводити вправи з першокласниками дистанційно? Так! Лариса Гузенко використовує гру «Реклама прав людини» під час уроку «Я досліджую світ», адже це відповідає темі «Маю право на права». Розібрали права дитини та намалювали права, якими користуємося. Онлайн виставка від наймолодших та правова освіта батьків – два в одному! Пані Лариса розповідає: «На період карантину випало велике релігійне свято Великдень. Після ознайомлення з Посібниками Ради Європи, замислюючись над питанням дискримінації, я подумала про те, що в моєму класі навчаються діти різних національностей і, можливо, Великдень святкують не в кожній родині. Тому виготовлення писанки-мальованки було задано за бажанням».
  • Користується попитом дещо модифікована гра «Фігура знань» з «Компасіто» Адже вона дозволяє інтегрувати предмети «Я досліджую світ», математика, дизайн і технології. Під час уроку вчителька Катерина Шендрик повторила з учнями і геометричні фігури, і права людини. Попрактикувавши навички та вміння, самостійно виготовили колажі, ще раз обговорили в Zoom. Онлайн виставка на padlet вразила всіх членів родини!
  • Вчитель музичного мистецтва Валентина Деканова провела вправу «Гра з малюнками» з посібника «Компасіто». Умовно клас був розділений по парах. Заздалегідь на електронні скриньки дітям були надіслані фото та запитання до них. Проаналізували відповіді й зрозуміли, що стереотипи властиві всім. Чому так? Чому думки різні? Прийшли до висновку про важливість людської гідності за будь-яких умов.
  • «Забдерфіліо» залишилась найулюбленішою грою в початкових класах і після переходу в онлайн. Існує багато текстів, програмних творів про людяність, гідність, повагу, недискримінацію, які можна аналізувати, застосовуючи саме запитання цієї вправи. А ще хоч онлайн побачити улюбленого вчителя у ролі Забдерфіліо – ну дуже до вподоби. Учні 4 класів вже пропонують самі стати головним героєм та запитують: «Який твір будемо аналізувати наступного разу?»
  • Учителька Антоніна Кривушичева використовує у 2 класі рольову гру «Безмовний оратор». За час навчання другокласники вже опанували Zoom. Що треба: заздалегідь надіслати текст дітям, відключити мікрофон виступаючому. Всі інші читають по губах… Вправа дозволяє зрозуміти, як почуваються люди з порушеннями слуху, повторити права людини.

Учительки української мови Віталія Загоровська й Ольга Кобилинська використовують вправу «Супергерой» з посібника «Громадянська відповідальність: 80 вправ» під час опанування теми «Прикметник»: обговорюють якості лідера, права людини та проблему дискримінації за допомогою padlet. Вивчаючи творчість письменників на уроках літератури, проводять вправу «Так або ні». Розмовляють про гідність, повагу і любов до себе та інших під час занять у Skype.

Учителька зарубіжної літератури Олена Єрмоліна використовує модифіковані вправи «Хороший закон – поганий закон. Що робить закон хорошим?» та «Наше майбутнє». Це дискусія онлайн за романом Гарпер Лі "Убити пересмішника" про права людини, про Велику депресію в США, про пригнічення свобод темношкірих людей. «451° за Фаренгейтом» про роль освіти в майбутньому і сьогоденні. Учні оформлювали творчі роботи за результатами дискусій у різних форматах: скрайбінг, інтелект-карти, твори.

Знімок екрана о 17.09.05

Не забувають у школі й про «Календар прав людини» з посібника «Компасіто». З кабінету 4б класу календар на час карантину перемістився в домівку вчительки Вікторії Федорченко. Вона продовжує оформлювати та відзначати разом з учнями визначні під час годин спілкування та навчання онлайн. Цікавий feedback від батьків: «Уявляєте – розповідають всім про права. Тепер навіть голос ніхто не підвищує у квартирі ні на кого. Одразу слідує цитата з прав. Оце так!» :-)

Учителька географії Олена Матвеєва трішки доповнила вправу «Меншість і більшість в нашій країні» з посібника «Компас». Так з’явилася власна вправа «Як не образити друга – послідовника іншої релігії?» Учні досліджували сутність віри і традицій ісламу, іудаїзму, буддизму, щоб ненавмисно не образити почуття віруючих людей.

На онлайн-уроці географії у 8 класі проведена вправа «Висловлювання» за тематикою COVID-19. Під час уроку учні міркували про ризики для людства, популяцію населення, розвиток медицини та науки і звісно про особисту обережність та здоров’я.

Ми продовжуємо працювати за Посібниками Ради Європи на відстані, дистанційно, але РАЗОМ, інтегруючи принципи та підходи ОДГ/ОПЛ в освітній процес. Це насамперед рефлексія, дискусії, вирішення проблем, робота в групах, різноманітні ігрові активності. Нам подобається. А вам?"

Дуже дякуємо колективу школи за роботу й за готовність ділитися досвідом.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда