TEWC CoE 2 correct 

Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Як відзначити 8 березня в школі: підбірка ідей

"Я аж ніяк не закликаю позбавити жінок вітань, подарунків і виявів прихильності та визнання. Навпаки: пропоную жінкам домагатися, щоб усе це – повагу, турботу, любов – вони отримували і відчували постійно, щодня. І лише один день на рік – 8 березня, у Міжнародний день прав жінок – згадували про проблеми і несправедливість, із якими стикаються у своєму житті, у родинах і на роботі".

(Оксана Кісь, докторка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України, 

співзасновниця Української асоціації усної історії).

 

8 березня належить до переліку найулюбленіших свят, що відзначаються в школі. Важко знайти освітній заклад, де напередодні не відбуваються урочистості до цього свята, не вручають квіти та подарунки жінкам та дівчатам, не організовують виховні та розважальні заходи тощо.

Однак доволі часто лунають голоси тих, кого не влаштовують «традиційні» святкування. Адже 8 березня – це не про квіти і подарунки, а про зміни в суспільстві на користь рівності всіх людей, про боротьбу жінок за свої права, про (не)справедливість і (не)рівність.

4c5e148-yak-dorechno-pryvitaty-z-8-bereznya-v-schkoli.png

Щоб полегшити відмову від стереотипного набору «концерт-букети-привітання», пропонуємо кілька ідей від наших партнерів та однодумців, підібраних тренерською командою Програми:

  1. Пограти з ученицями й учнями в настільні ігри про гендерну рівність і права жінок: «Бути жінкою», «Крізь скляну стелю» чи інші.
  2. Провести вправи з посібників РЄ. Наприклад, «Героїні та герої», «Домашні справи», «Хто я?» з Компасу, «Хлопці не плачуть» з Компасіто та інші.
  3. Погортати книжку "Це зробила вона". Поговорити про професії, які були для жінок заборонені, та про подолання заборон і стереотипів. Про здобуття виборчого права для жінок.
  4. Влаштувати кіноперегляд з обговоренням. Для цього добре підійдуть художні фільми
  • "Приховані фігури" (Hidden Figures), 2016, США
  • "Янголи із залізною хваткою" (Iron Jawed Angels), 2004, США
  •  "Усмішка Мони Лізи" (Mona Lisa Smile), 2003, США
  •  "Зроблено у Дагенхемі" (Made in Dagenham), 2010, Великобританія
  •  "Великі очі" (Big Eyes), 2014, США

Або документальні фільми з колекції DOCU/CLUB 

5. Провести урок до 8 березня від Amnesty International Ukraine, на якому за допомогою гри «Крокодил» можна поговорити і про фемінітиви, і про боротьбу за права жінок, і про гендерну рівність та стереотипи

6. Кілька варіантів шкільних (і не лише) заходів від ресурсу Гендер в деталях: уроки про видатних жінок, запрошення експерток, відзначення досягнень жінок та дівчат, вивчення історії свята 8 березня. В цьому ж матеріалі ви знайдете посилання на корисні інформаційні ресурси

7. Використати на уроках чи позаурочних активностях матеріали, адаптовані тренером Програми Віталієм Гладуном – Абетка про відомих жінок та вправа «24 години»  

8. Запропонувати всім охочим 8 березня 2021 року приєднатися до альтернативного онлайн-святкування – перегляду та обговорення фільму «Чемпіонка» від Мережі DOCU/CLUB разом з частиною тренерської команди Програми – модераторкою зустрічі Оленою Глазковою та учасниками дискусії – Олександром Фомічовим і Дар’єю Полтавською

Не бійтеся змінювати традиції, пропонуйте власні розробки, підтримуйте учнівські ініціативи. І діліться рефлексіями з нами.

Більше новин... | Підписатися на новини...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

logos foot new

Програма реалізується у співпраці з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Благодійним фондом "SaveEd" за підтримки Міністерства освіти і науки України та фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії


krok za krokom coi whitesavED logo white transparent

© 2024 Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», Європейський центр ім.Вергеланда